Buitenland
MAX

Britten willen verbod op hondenras Bully XL: 'Ook in Nederland veel bijtincidenten'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Britten willen verbod op hondenras Bully XL: 'Ook in Nederland veel bijtincidenten'

De Britse regering is van plan een hondentype, de Bully XL, te gaan verbieden. De afgelopen tijd vielen daar 2 dodelijke slachtoffers na aanvallen van dit type vechthond. Ook in Nederland komt de Bully XL voor en zijn er vele bijtincidenten bekend, vertelt advocaat praktisch dierenrecht Iaira Boissevain in Villa VdB.

"Het gaat om een groot uitgevallen pitbull waar al een hele tijd discussie over is. Naast de 2 doden zijn er in het verleden ook gewonden gevallen en vergeet ook niet de vele honden, ook in Nederland, die door dit type vechthond zijn doodgebeten."

In Engeland heeft de politiek nu ingegrepen. De Britse regering hoopt eind van dit jaar met een verbod te komen. In Nederland wordt de roep om een verbod ook luider, aldus Boissevain. "De aanvallen van deze honden kun je geen incidenten meer noemen. Daarvoor zijn het er veel te veel. Plastisch chirurgen hebben al aan de bel getrokken dat het zo niet langer kan. In 2017 is er al een lijst met hoog-risico honden opgesteld door de Raad voor de Dierenaangelegenheden. Maar ja, de politiek doet niks."

Het drijft Boissevain soms tot wanhoop. "Ik weet niet hoeveel erger het moet worden voordat de Nederlandse politiek iets doet. Als er door een speelgoedje net zoveel slachtoffers zouden vallen als door deze breedkakige honden, zou dat speelgoedje allang worden verboden. Je moet een verbod op deze honden heel breed en grondig omschrijven. Je moet zorgen dat je iedere vorm van handel, verkoop, fokkerij en import van deze honden verbiedt. En er moet een overgangsperiode komen. Want je gaat natuurlijk niet alle bestaande honden afmaken. In Engeland gaat het verbod er komen. Ik ben alleen bang dat het hier nog wel even duurt voordat de politiek wijzer wordt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie