Binnenland
NOS

Hondenras bepaalt niet het gedrag van een hond

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hondenras bepaalt niet het gedrag van een hond

Uit onderzoek van Amerikaanse wetenschappers blijkt dat het ras van een hond nauwelijks invloed heeft op het gedrag van het dier. Het ras van het dier bepaalt bijvoorbeeld niet of het gehoorzaam of agressief is. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Amerikaanse blad Science. Danielle Hermans, voorzitter van de Vereniging voor Gedragstherapeuten van Honden, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Onderzoek concludeert dat het ras van een hond nauwelijks invloed heeft op gedrag

Niet verrast

"Dit onderzoek verrast mij niet", zegt Hermans. "Dit zie ik dagelijks op trainingsvelden. Het is echt niet zo dat iedere labrador apporteert, en echt niet iedere herder wil happen of waken. Er wordt ontzettend veel input geleverd door de eigenaar en de opvoeding die de hond krijgt."

Hermans ziet dat mensen hun hond vaak op het uiterlijk van een ras selecteren. Als het dier daaraan voldoet, zal het zich daar ook naar gedragen is dan het idee. "Ik vind het wel fijn dat dit onderzoek er is", zegt de gedragstherapeut. "Dan kunnen mensen zich realiseren dat een hond niet geboren wordt met een gebruikersaanwijzing die je online op kunt zoeken. Nee, jouw hond is uniek. Iedere hond heeft zijn eigen karakter. Dat kun je vervolgens wel een beetje vormen."

Fokken

Volgens Hermans hebben we er als mensen zelf voor gezorgd dat we bepaalde karaktereigenschappen hebben ingefokt. Die ras-eigenschappen spelen dus mee, maar ook het DNA van de ouders van de hond en de opvoeding speelt een grote rol. "Een hond wordt niet geboren met een bepaalde gebruiksaanwijzing die je begrijpt aan de hand van een ras-beschrijving. Jouw hond is uniek, en elke hond heeft zijn eigen karakter en dat kun je wel een beetje vormen."

"Afgelopen jaren is er niet op karakters geselecteerd, maar juist op uiterlijke kenmerken. In mijn optiek is dat een slechte ontwikkeling. Mensen vergissen zich dat het ongeveer een jaar duurt voordat je een hond hebt opgevoed. Dat lukt dus niet met een puppy cursus van plus minus 6 tot 8 weken."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie