Achtergrond
EO

Hondenfokkers hebben last van fokshaming

foto: ANP / IGOR KOVALENKOfoto: ANP / IGOR KOVALENKO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hondenfokkers hebben last van fokshaming

Hondenfokkers voelen zich in toenemende mate onterecht in de hoek gezet door negatieve berichtgeving uit de media. "Dat fokkers – bewust of onbewust – zieke of ongezonde honden fokken, dat is echt niet zo", vindt dierenarts Hildeward Hoenderken, die de fokkers vertegenwoordigt. Hij stuit op veel tegenstand.


In Dit is de Dag debatteerde Hoenderken namens de Eerste Gezelschapshondenclub Nederland met een andere dierenarts, Frederieke Schouten, die verbonden is aan de stichting Dier en Recht. Zij denkt dat veel honden wél last hebben van gezondheidsproblemen.

Mopshondjes

Onlangs brachten experts van de Universiteit Utrecht een rapport uit waaruit bleek dat veel honden met korte snuit, bijvoorbeeld mopshondjes, gezondheidsrisico’s lopen. Schouten kan, naar eigen zeggen, een ‘hele waslijst’ aan mogelijke klachten opnoemen.

Schouten: "Ze zijn zo gefokt dat de neus bijna verdwenen is. Het probleem is dat al die structuren die in de neus horen, er nog wel zijn, maar daar is nauwelijks ruimte voor. Daarom is er te weinig ademruimte. Ze hebben bijna altijd enige vorm van ademnood".

Hoenderken is het oneens. "Het ligt een stuk genuanceerder", vindt hij. "Het belangrijkste is dat een hond gezond is en kan functioneren. En dat kunnen wij aantonen."

Hij wijst op een wetenschappelijk onderbouwde conditietest die mopshonden moeten ondergaan voordat de leden van zijn beroepsvereniging met de dieren fokken. "Die kunnen goed een kilometer lopen en daarvan herstellen." Dit bewijst dat de beestjes gewoon kunnen functioneren, vindt hij.

Wet

Sinds 2014 bestaat er in Nederland een wet die zegt dat je honden niet mag fokken als de nakomelingen welzijnsklachten kunnen ondervinden. Drie maanden geleden maakte de verantwoordelijke minister Schouten bekend dat ze strenger gaat toezien op de handhaving.

Ster advertentie
Ster advertentie