Buitenland
NOSNTR

'Aanval op Kramatorsk is een ander niveau van wreedheid'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Aanval op Kramatorsk is een ander niveau van wreedheid'

Bij een raketaanval op een treinstation in Kramatorsk in Oost-Oekraïne zijn vermoedelijk tientallen slachtoffers gevallen. Volgens Oekraïne zijn vanochtend twee Russische raketten afgevuurd op het station. Het dodental is oplopen tot vijftig, zegt de gouverneur. Onder hen zijn vijf kinderen.

Volgens Bob Deen, Rusland- en Oost-Europa kenner van Instituut Clingendael, is het een bewuste aanval op het station. "We weten alleen niet of ze het treinstation hebben aangevallen, omdat ze het station kapot wilden maken of dat bewust zoveel burgerdoden willen maken", zei hij in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Volgens de burgemeester van Kramatorsk waren er zo'n 4.000 mensen op het station toen de raketten insloegen, voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen. Ze waren daar juist in afwachting van evacuatie uit het gebied.

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat het een raketaanval heeft uitgevoerd op het station en zegt dat dit type raket alleen door Oekraïne wordt gebruikt. Maar volgens Deen hebben beide landen dit type raketten in bezit.

'Ze konden het weten'

Volgens Deen konden de Russen weten dat er veel mensen op het station waren. "Dat was aangekondigd door de Oekraïense autoriteiten. Dat ze raketten schieten op onschuldige mensen is weer een heel ander niveau van wreedheid."

De aanval op het station is een teken dat de strijd in het oosten van het land heviger wordt. "Ik denk dat Rusland zijn doelen heeft geherformuleerd, naar aanleiding van de tegenslagen en de nederlagen rondom Kiev. De poging om de hoofdstad te omsingelen en Oekraïne als geheel tot overgave te dwingen, dat was in het begin van de operatie het doel."

"Maar dit tweede doel komt overeen met de beslissing van Poetin om die twee gebieden (in het oosten van Oekraïne, red.) te erkennen als onafhankelijke staten. Die wil hij zogenaamd bevrijden van Oekraïne", zegt Deen.

9 mei

Daarbij is de datum 9 mei belangrijk om te noemen. Dan wordt in Rusland de 'Dag van de Overwinning' gevierd. "Ik vermoed dat ze de komende weken proberen de hele Donbas-regio in handen te krijgen. Daarvoor wordt er meer versterking aangevoerd wordt en zal er ook intenser gaan worden gevochten."

"Oekraïne heeft daarvoor ook gewaarschuwd, daarom wilden ze ook dat mensen die gebied zouden verlaten", legt Deen uit.

Reacties

De Oekraïense president Zelensky spreekt van een "kwaadaardige" aanval van de Russen. "Omdat ze de kracht ontberen om ons op het slagveld te verslaan, vernietigen ze onze burgerbevolking op cynische wijze. Dit kwaad kent geen grenzen. Als het niet wordt bestraft, zal het nooit stoppen."

"En dus zie je na elk van deze gruweldaden een nieuwe oproep voor een aantal dingen", zegt Deen. "De eerste oproep is betere wapens voor Oekraïne, de tweede oproep is voor meer sancties en ten derde zal het meer vluchtelingen tot gevolg hebben. Nou is de rest van Oekraïne gelukkig redelijk veilig. Het is niet zeker of deze mensen de grens met Polen over zouden gaan. Maar dat is het derde wat we zouden kunnen doen. Ruimhartig mensen helpen met humanitaire hulp."

Deen denkt dat er op het diplomatieke vlak niet erg veel mogelijkheden meer zijn. "We hebben Russische diplomaten uitgezet. En er is net door Rusland een enorme diplomatieke nederlaag geleden in de VN, waar ze uit de Mensenrechtenraad zijn gezet", besluit hij.

Bob Deen, Rusland- en Oost-Europa kenner van Instituut Clingendael, in Nieuws en Co

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie