Buitenland
NOS

Russische troepen zijn Oekraïne binnengetrokken

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische troepen zijn Oekraïne binnengetrokken

De Russische president Poetin heeft vannacht in een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie een militaire operatie in de Donbas-regio aangekondigd. Er zijn aanvallen door het hele land gerapporteerd.

Oorlog in Oekraïne: waar staan we nu?

Wat er bedoeld wordt met een militaire operatie is en wat het uiteindelijke doel is, is nog steeds niet geheel bekend. “Er zijn allerlei berichten over aanvallen op vliegvelden en opslagen van munitie. Ook verschenen er berichten over een landingsoperatie in Odessa, de zwarte zee en Marioepol. Die zijn later tegengesproken door Oekraïne”, vertelt correspondent Geert Groot Koerkamp in het NOS Radio 1 Journaal. “We hebben gezien dat de operatie zich uitstrekt over heel Oekraïne.”

Doelen

Poetin benadrukte in zijn speech eerst dat het niet zou gaan om burgerlijke doelen. Toch zijn er beelden van flatgebouwen in Charkov die deels verwoest zijn. Ook zijn er Russische grondtroepen de grens in Oekraïne over getrokken. “Via het noorden in Oekraïne, ook via Belarus en naar verluid via het Krim.”

Hele land

In de eerste instantie zou het alleen gaan om de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne, gisternacht richtten de volksrepublieken zich op Rusland en vroegen om militaire steun. “Volgens hen was Oekraïne bezig met een militaire aanval.” Daar is gehoor aan gegeven. “In het tweede deel van de toespraak ging het over Oekraïne als geheel.”

Poetin zegt namelijk dat er een fascistisch regiem in het land zit. “Ze willen Oekraïne demilitariseren en denazificeren. Dat duidt erop dat een van de doelen is om het huidige bewind af te zetten en daar dan kennelijk een ander, misschien pro-Russisch, regiem neer te zetten”, legt Groot Koerkamp uit.

Hij vraagt zich alleen af of dat gaat lukken. Na 2014 zette het grootste gedeelte van Oekraïne zich af van Rusland. “Oekraïne is een groot land, even groot als Frankrijk. Het heeft een aantal grote miljoenensteden als Charkov. Het is moeilijk voor te stellen dat een Russisch leger die steden zal kunnen innemen zonder enorme verliezen aan beide kanten.” Veel mensen in het land hebben al enige vechtervaring en zijn volgens Groot Koerkamp enorm gemotiveerd.

Rutte

Premier Rutte reageerde op de inval van Rusland. Hij heeft de Russische aanval op Oekraïne in de ‘scherpst mogelijke bewoordingen’ veroordeeld. “Er is één land, en één man verantwoordelijk. Dat land is Rusland, die persoon is Poetin”, zei Rutte voorafgaand aan overleg met het kabinet. “Dit is een donkere dag voor Oekraïne, Europa en de hele wereld. Alle diplomatieke inspanning was gericht op het voorkomen hiervan. Dit kan nu niet onbeantwoord blijven.”

Na het overleg kwam naar buiten dat Nederland vindt dat er 'maximale sancties' moeten komen tegen Rusland. Wat die precies inhouden wilde premier Rutte niet zeggen in een statement na afloop van een overleg met de meest betrokken ministers in het kabinet. De sancties richten zich op Poetin en zijn regering, zei Rutte: "We zijn niet in conflict met de Russische bevolking."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Charkov

Correspondent Michiel Driebergen bevond zich op vanochtend in miljoenenstad Charkov. Hij zag het normale leven vooralsnog doorgaan. “Mensen proberen op het laatste moment nog wel te tanken”, vertelde hij. Mensen in de stad zijn niet in paniek, maar er heerst een gemixt gevoel. “Sommige mensen willen de stad verlaten, andere willen blijven en je ziet ook mensen in een soort van shock.”

Er zijn ontploffingen geweest in Charkov. “Eigenlijk hadden de mensen dat in de afgelopen dagen niet verwacht.” Het was nog nooit eerder voorgekomen. “Er is een oorlog dichtbij, dit is voor mensen nieuw en onbekend. Men heeft vluchtelingen gezien. Ze kennen oorlog en ze zien het op TV. Maar dat de oorlog deze stad kon gaan treffen. Dat had niemand geloofd.”

De situatie is ondertussen drastisch veranderd. Het blijkt dat de Russen de rand van de stad hebben benaderd’, vertelt Driebergen. Hij heeft daarom ook de stad verlaten. Vele andere inwoners volgen hem, maar niet iedereen kan dat. Een groot deel van de mensen heeft geen vervoer en kunnen niet weg.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie