Nieuwe poging van China en India om grensconflict in de Himalaya op te lossen
- Nieuws
- Nieuwe poging van China en India om grensconflict in de Himalaya op te lossen
Indiase en Chinese hoge militairen hebben met elkaar gesproken over een grensgeschil in Ladakh, in het noorden van India. Het was een nieuwe poging om het conflict te beëindigen aan de betwiste grens tussen beide landen, hoog in de Himalaya. Sinds een bloedige confrontatie in 2020 staan daar tienduizenden zwaar bewapende militairen tegenover elkaar. Zo nu en dan zijn er botsingen zoals 2 weken geleden.
Nieuwe poging van China en India om grensconflict in de Himalaya op te lossen
"Het conflict aan de grens gaat al terug naar 1962", zegt India-correspondent Alette André in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen was er een oorlog waar China best ver de grens overging en zich toen vrijwillig terugtrok. Sindsdien is er eigenlijk geen keiharde grens, maar een bestandslijn."
Bestandslijn
De lijn is ongeveer 4000 kilometer lang en bevindt zich voornamelijk in de bergen van de Himalaya. "Sinds 2020 zitten er aan beide kanten, op meerdere plekken, nu echt tienduizenden soldaten”, vertelt André. “Bovendien heeft China volgens India allerlei nieuwe infrastructuur daar gebouwd. Helikopterlandingsplaatsen, bruggen en gebouwen. Daardoor blijven de spanningen hoog."
In 2020 liep het conflict hoog op. "Toen zijn 20 Indiase soldate omgekomen, dat was voor het eerst in decennia dat er doden door geweld aan de grens zijn gevallen. Er zijn ook protocollen om dat te voorkomen, sinds de oorlog." Troepen mogen zo geen vuurwapens tegen elkaar gebruiken. "In 2020 gebeurde dat ook niet. De soldaten gingen elkaar te lijf met messen, stenen. Meerdere van de omgekomen soldaten zouden daarbij in een diep ravijn zijn gevallen, dat was dan de doodsoorzaak." Volgens China ging India in 2020 te ver de bestandslijn over met patrouilles, volgens India is het precies andersom. "Wie er gelijk had, zijn ze nog steeds niet over eens."
Gesprekken
"In verschillende eerdere gespreksrondes in de afgelopen jaren zijn wel afspraken gemaakt over terugtrekking, het afbouwen van de nieuwe infrastructuur, het creëren van bufferzones, maar op meerdere punten is er niets gebeurd", zegt André. "Vorige maand zei de Indiase legerchef dat er geen aanzienlijke vermindering is in het aantal Chinese troepen in Ladakh."
Opnieuw conflict
2 weken geleden was het weer raak. "Dit was aan de oostkant van de bestandslijn. Toen vond een soort gelijk gevecht plaats. Stenen et cetera, het was behoorlijk gewelddadig. Volgens Indiase media zijn er toen geen doden gevallen, wel raakten zo’n 6 Indiase soldaten gewond."
Nieuwe poging
Het is nog niet duidelijk wat er nu uit de nieuwe gesprekken over het gebied is gekomen. "De media hier wijzen er allemaal op dat het gesprek dus kort kwam na het gevecht aan de oostkant. Maar officieel zeggen ze dat het gesprek vooral ging over de spanning aan de bestandslijn in het westen, waar nog steeds onenigheden zijn over het aantal soldaten en de gebouwde infrastructuur." Het zou dan gaan over een aantal gebouwde bruggen over een meer, die te ver de bestandslijn ingaan volgens India. "Er zijn niet echt uitspraken gedaan over de resultaten van dit gesprek anders dan dat er open en eerlijk zou zijn en dat men het eens is. Er wordt door militaire leiders met regelmaat gesproken, waardoor de situatie stabiel is, maar het blijft onvoorspelbaar."
India zegt dat China continu de bestandslijn probeert op te schuiven door de troepen steeds verder te stationeren en infrastructuur te bouwen aan de Indiase kant. China is het daar niet mee eens. "Zij zeggen dat de bestandslijn altijd al op een andere plek heeft gelegen. Dat maakt het extreem moeilijk om uiteindelijk een overeenstemming en echt vrede te bereiken."
RJN india china conflict
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.