Buitenland
VPRO

Wie in Mexico de waarheid zoekt, speelt met zijn leven

foto: Roberto Hernandez
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie in Mexico de waarheid zoekt, speelt met zijn leven

Journalisten die in Mexico onderzoek doen naar de banden tussen politiek en de misdaad zijn hun leven niet zeker. In anderhalve maand zijn er al vijf reporters vermoord. Anderen worden bedreigd, zoals Roberto Hernández. Toen zijn documentaire over marteling en fraude bij de Mexicaanse justitie uitkwam, vluchtte hij naar Nederland.

Reasonable doubt, redelijke twijfel, heet zijn nieuwe documentaire die ook in Nederland op Netflix staat. De film gaat over de zaak tegen vier mannen die dankzij marteling een ontvoering bekennen die zij nooit hebben gepleegd. De film geeft precies aan wie voor de martelingen verantwoordelijk was.

"Je verwacht dat de regering na zo’n film een onderzoek instelt," zegt Hernández. Maar justitie wordt er beheerst door criminelen, zegt hij. "De verantwoordelijken zitten er nog steeds. Dus nu loop ik zelf gevaar." Tijdens de opnames werd al een vermoedelijke aanslag op hem gepleegd. De filmmaker vluchtte naar Nederland, waar hij asiel kreeg.

In de korte tijd dat hij hier zit zijn in Mexico alweer vijf collega's vermoord. "Mexico is het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Zelfs oorlogsgebieden als Syrië zijn veiliger." Vorige week werd de directeur van de gevangenis, die hem toestemming had gegeven om te filmen, dood gevonden. Volgens de officiële lezing is hij "op natuurlijke wijze" om het leven gekomen.

Gerelateerde podcast

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie