Buitenland
VPRO

In de armen lopen van een Mexicaanse drugsbende

foto: Feike de Jongfoto: Feike de Jong
  1. Nieuwschevron right
  2. In de armen lopen van een Mexicaanse drugsbende

Een miljoenenstad omcirkelen met rugzak en wandelschoenen; volgens journalist, wandelaar en filosoof Feike de Jong is dat de enige manier om een stad écht te leren kennen. Temidden van de coronapandemie liep hij langs de randen van San Tijuana in Mexico en San Diego in de VS: twee zustersteden waar het rijke noorden en het armere zuiden slechts worden gescheiden door een grensmuur.

Lopen langs de grens: deel 1 Tijuana

De tocht rond Tijuana wordt getekend door ontmoetingen met mensen die zijn gedeporteerd uit de Verenigde Staten. Vaak blijven die bij de grens wonen, omdat ze familie hebben aan de andere kant, of omdat ze nog een keer willen proberen de VS binnen te komen.

foto: Feike De Jong

Gevaarlijke tocht

De tocht is niet zonder gevaar. Tijuana staat dankzij drugsbendes bekend als een van de gevaarlijkste steden van Latijns Amerika. Bovendien is ook de politie niet te vertrouwen. Bijkomend probleem is dat de wijken waar hij doorheen wandelt vaak zo nieuw en armoedig zijn dat ze niet eens op de kaart staan.

In de buurt van een verlaten begraafplaats, bijna op het eind van zijn ronde om Tijuana, wordt De Jong overvallen door een drugsbende en raakt zijn telefoon kwijt. Hij besluit zijn ronde om de stad zo snel mogelijk af te maken voor net tweede deel van zijn tocht: San Diego.

chevron right
chevron right
foto: Feike de Jong

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie