Buitenland
VPRO

Hoe de regering van Draghi bijna struikelde over een strandstoel

foto: Pascal Ohlmann/Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de regering van Draghi bijna struikelde over een strandstoel

Zon, zee, strand … en commotie. Italiaanse strandhouders pachten al jaren hun stukje strand voor een lage prijs en verdienen er zelf goed aan. De EU ziet dit graag veranderen. De Italiaanse premier Mario Draghi ook. Maar coalitiepartijen liggen dwars. Correspondent Angelo van Schaik vertelt erover in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Voor een (zonne)schijntje

Italïe heeft een kustlijn van zo’n 8000 kilometer, goed voor een strandhoudersbusiness van zo’n 10 miljard per jaar, volgens Van Schaik. Strandtenthouders zelf betalen maar weinig geld. Een strandtenthouder betaalt ongeveer een euro per vierkante meter per jaar aan pacht voor zijn stukje strand. Dat komt neer op zo’n 200 euro per maand.”

De EU wil dat dat verandert. Eigenlijk al sinds 2006. “Toen kwam de Bolkestein-richtlijn en Brussel vraagt daarin om verhoging van de tarieven, dus het aanpassen aan de markt, en meer concurrentie.” De lage prijzen zijn niet het enige probleem. “Die vergunningen zijn al decennialang in handen van dezelfde families”, legt Van Schaik uit.

De strandganger is volgens de journalist juist duur uit. “De gemiddelde prijs voor een parasol is 11,50 euro per dag in Italië en voor een strandstoel 6 euro. Dus met een gezin van vier ben je makkelijk tussen de 35 en 40 euro kwijt voor een dagje strand.” De strandhouders zouden hun pachtkosten binnen één dag kunnen terugverdienen.

De regering dreigt te stranden

Er staat het nodige op het spel. “Brussel heeft deze situatie nu meegenomen in de aanbevelingen voor het Europese Covid Recovery Fund. Als Italië zich niet aanpast, dan zouden ze wel eens 19 miljard kunnen mislopen.”

Vooral de partij van Matteo Salvini, Lega, ligt dwars in de kwestie. Een waarschuwing van Draghi om er iets aan te doen en anders de regering hierop te laten vallen, bleek de juiste zet. “Nu lijkt er schoorvoetend een akkoord te worden bereikt.”

Luister het hele lied uit het item: Stessa Spiaggia Stesso Mare.

Meer weten over de (staat van de) stranden van Italië? Lees hier het strandenrapport van 2021 van de milieuorganisatie Legambiente.

Of bekijk meer informatie over de koepelorganisatie van Italiaanse strandhouders.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie