Buitenland
NOS

Piloot al twee maanden gegijzeld door rebellen West-Papoea

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Piloot al twee maanden gegijzeld door rebellen West-Papoea

Al bijna twee maanden wordt de Nieuw-Zeelandse piloot Philip Merthens in West-Papoea gegijzeld. De 37-jarige man is gegijzeld door een separatistische rebellenbeweging, die zegt hem pas vrij te laten als de onafhankelijkheid van West-Papoea wordt erkend. Diverse bevrijdingsacties van de piloot mislukten. Raki Ap, activist en woordvoerder van Free West Papoea NL vertelt in Met het Oog op Morgen over wat er moet gebeuren om hem vrij te krijgen.


"Ik heb geen directe contacten met de rebellengroepen," zegt Ap, "We hebben geen begrip voor de gewelddadige gijzeling. De organisatie waar ik aan verbonden ben, is wereldwijd georganiseerd met diverse delegaties en altijd vreedzaam. Maar we hebben wel begrip voor de noodkreet die de rebellen willen uitbrengen."

Onafhankelijk

Een klein vliegtuigje met vijf inzittenden werd na landing bestormd door leden van het West-Papoea Nationale Bevrijdingsleger (TPNPB). In de provincies Papoea en West-Papoea is het geweld de afgelopen tijd opgelaaid. Daarbij zijn tientallen rebellen, burgers en militairen gedood.

TPNPB houdt onder meer de Europese Unie, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Naties medeverantwoordelijk voor het bloedvergieten. "Deze landen hebben Indonesië al 60 jaar voorzien van wapens om inheemse Papoea's mee de doden", zegt de woordvoerder van TPNPB.

Volgens Ap is er door de gijzeling nu eindelijk aandacht voor dat standpunt : "Er zijn in de afgelopen 60 jaar 500.000 slachtoffers geweest, daar hebben we nooit aandacht voor gezien. Volgens de VN zijn er zo'n 100.000 vluchtelingen in eigen land."

Splintergroep

Zowel de rebellen van de TPNPB als Free West Papoea NL strijden voor de onafhankelijkheid van West-Papoea. Volgens AP is de TPNPB een splintergroep: "Je hebt verschillende gewapende rebellengroepen in West-Papoea, waaronder de TPNPB. Maar het overgrote deel van de groepen die strijdt voor onafhankelijkheid, doet dat op een vreedzame manier."

"De gewapende groepen denken dat ze alleen op die manier aandacht krijgen voor de zaak," zegt Ap, "Nou, de aandacht hebben ze daarmee zeker. Maar dit helpt niet de vreedzame lobby die we ook op dit moment optimistisch aan het uitvoeren zijn."

West-Papoea is een deel van de voormalige Nederlandse kolonie Nederlands-Nieuw-Guinea, die na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949 bij Nederland bleef horen. Nederland stelde onafhankelijkheid in het vooruitzicht. Onder druk van de internationale gemeenschap en een oorlog vertrokken de Nederlanders in 1962.

Zeven jaar later werd het voormalige Nederlands-Nieuw-Guinea na een omstreden referendum aan Indonesië toegewezen. Veel Papoea's voelen zich achtergesteld en een deel van hen blijft streven naar onafhankelijkheid.

Piloot al twee maanden gegijzeld door rebellen West-Papoea

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie