Buitenland
NOS

Papoeaprotesten houden aan: hoe reageert Jakarta?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Papoeaprotesten houden aan: hoe reageert Jakarta?

Indonesië stuurt opnieuw meer manschappen naar de onrustige provincies West-Papoea en Papoea. In het uiterste oosten van Indonesië is het al meer dan twee weken onrustig. De afgelopen dagen werden er tientallen arrestaties verricht.

Ook in de Indonesische hoofdstad Jakarta gingen Papoea's de straat op. Correspondent Annemarie Kas sprak met twee Papoea's die in de hoofdstad studeren en voor onafhankelijkheid van hun Papoea strijden.

Papoeaprotesten houden aan: trekt Jakarta zich er iets van aan?

Nederland heeft het reisadvies voor West-Papoea en Papoea aangepast vanwege dagelijks geweld. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt aan om alleen voor noodzakelijke reizen naar het gebied te gaan en demonstraties te mijden.

Overheidsgebouwen in brand

Het is sinds 17 augustus onrustig in Papoea. Bij demonstraties tegen de overheid waar duizenden mensen op afkomen zijn verschillende overheidsgebouwen in de brand gestoken. Door hard ingrijpen van het Indonesische leger zijn al zeker zes doden gevallen, melden verschillende media.

De onrust begon een aantal weken geleden als protest tegen racisme. Papoea-studenten op Java zouden 'apen, varkens en honden' zijn genoemd. Inmiddels is het protest omgeslagen in een hernieuwde strijd om onafhankelijkheid.

Sterke weerzin

Papoea kent al decennialang een sterke weerzin tegen het Indonesische gezag. "Ze vinden dat Indonesië hun gebied uitbuit voor economisch gewin en voelen zich niet gewaardeerd", zegt Kas. Al sinds 1963 bestaan er separatistische groeperingen.

Volgens Human Rights Watch maken Indonesische veiligheidsdiensten zich schuldig aan mensenrechtenschendingen in de provincie.

'Een vrij Papua, dat is wat de apen willen'

Ook de demonstranten op Papoea lijken tot geweld in staat. Op videobeelden is te zien dat ze gewapend zijn met stokken en pijl en boog. Er wordt ook vredig gedemonstreerd, bijvoorbeeld door het dragen van de verboden Morgenster-vlag van Papoea. Ook hebben sommige demonstranten racistische leuzen tot geuzennaam verheven. "Een vrij Papoea, dat is wat de apen willen", staat op spandoeken.

De Indonesische minister Wiranto van Nationale Veiligheid heeft een onderzoek naar het racisme aangekondigd. Maar een verzoek tot een referendum over onafhankelijkheid voor Papoea sloot hij direct uit.

Ster advertentie
Ster advertentie