Buitenland
NOS

Verkiezingsgeweld in Papoea-Nieuw-Guinea

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingsgeweld in Papoea-Nieuw-Guinea

Veel onrust in Papoea-Nieuw-Guinea. Bij rellen en gevechten zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Ook zijn duizend mensen op de vlucht geslagen. De aanleiding voor al dit geweld zijn de verkiezingen die sinds deze maand bezig zijn. Correspondent Meike Wijers volgt de situatie vanuit Sydney, Australië.

Rellen in Papoea-Nieuw-Guinea wegens verkiezingen

Miljoenen mensen kunnen niet stemmen

"Het is een ontzettende chaotische situatie en helaas staat Papoea-Nieuw-Guinea daar ook om bekend. Ook bij de laatste verkiezingen ging het er heel heftig aan toe. De reden daarvoor is dat de verkiezingen worden overschaduwd door corruptie en stemfraude. Dat speelt elke keer mee. Ook op dit moment is alles slecht georganiseerd. Er staan urenlange rijen bij de stemlokalen. Als mensen eenmaal mogen stemmen dan kloppen de kiezerslijsten vaak niet. Die zijn vanaf 2012 niet goed bijgehouden, wat betekent dat iedereen die na 2012 achttien jaar is geworden, niet kan stemmen. Dit zou blijkbaar ook gaan om een extra miljoen mensen die niet kunnen stemmen omdat ze door een onbekende reden hun stemrecht hebben verloren. De frustratie onder de bevolking is enorm groot en dat leidt tot geweld", vertelt Meike.

Grote waarde gehecht aan democratie

Wijers vertelt dat de grote uiteenlopende bevolking van het land zorgt voor verdeling. "Ook wonen er 1000 verschillende volken in Papoea-Nieuw-Guinea die 800 verschillende talen spreken. Iedereen wil zijn eigen volk gerepresenteerd zien in de politiek." Toch blijven mensen ondanks het geweld een hele grote waard hechten aan het democratische proces. "Bij de vorige verkiezingen was de opkomst zo'n 90%. 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, dus er staat veel op het spel. Armoede, onderwijs en te weinig banen zijn de belangrijkste thema's."

Maar ook dat vertrouwen slinkt. "Ondanks alle risico's gaat iedereen dus nog wel naar buiten, al zorgt het geweld er nu wel voor dat het vertrouwen afbrokkelt. Het is al zo uit de hand gelopen dat de beteugelen is. Er zijn wel extra beveiligers maar de noordelijke provincie gestuurd waar in de laatste dagen het meeste geweld heeft plaatsgevonden. Tientallen mensen die in de rij stonden zijn vermoord. Toch blijft er kritiek op de regering dat er te weinig wordt gedaan om voor een veilige situatie te zorgen." Dat zou ook komen door de financiële tekorten, eindigt correspondent Meike Wijers.

item papoea

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie