Buitenland
VPRO

Tsjechië viert (nog steeds) opening McDonald's van 31 jaar terug

foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFPfoto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tsjechië viert (nog steeds) opening McDonald's van 31 jaar terug

Het waren historische dagen voor Tsjechië, waar in 1992 McDonald’s voor het eerst haar deuren opende in hoofdstad Praag. Nu, 31 jaar later, blijft dat groot nieuws en staan de kranten vol van die gebeurtenis.

Uitgelicht: Tsjechië

De opening destijds was een gebeurtenis voor het land, vertelt journalist Laura Postma in Bureau Buitenland. "Er kwamen maar liefst 11.000 mensen op af. De politie moest dranghekken plaatsen om de enthousiaste menigte in toom te houden. Er waren beroemde Tsjechen uitgenodigd voor de opening en ook de toenmalige Amerikaanse ambassadeur, voormalig actrice Shirley Temple, was aanwezig."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarmee worden ook de deuren naar het Westen geopend, legt de journalist uit. "Tsjechië had zich na de Fluwelen Revolutie in 1989 na ruim veertig jaar eindelijk bevrijd van het communisme. Daarvoor was alles wat uit Amerika kwam taboe en letterlijk verboden."

De opening van een groot fastfoodketen symboliseerde vrijheid voor de Tsjechen. "Zoals dat in die tijd ook werd omschreven, konden mensen eindelijk proeven hoe Amerika smaakte. Die wens om eindelijk mee te kunnen doen was toen erg groot."

Maar na ruim dertig jaar is niet meer iedereen onvoorwaardelijk enthousiast over het Westen, zegt Postma. "Toch is het bijzonder dat McDonald's na al die jaren die magische status nog steeds niet lijkt te zijn kwijtgeraakt. Het historische moment van die opening in 1992, blijkt boven de eventuele teleurstelling van wat de vrijheid na het communisme heeft gebracht te staan."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie