Buitenland
AVROTROS

Wacht Duitsland een rechtsconservatieve toekomst?

foto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Wacht Duitsland een rechtsconservatieve toekomst?

Terwijl Nederland in spanning afwacht of de formerende partijen tot het meest rechtse kabinet aller tijden zullen komen, pakt zich ook bij onze Oosterburen een donker wolkendek samen boven het land. Tenminste, voor degenen die het niet zo op rechtsconservatief gedachtegoed hebben. We bespreken de laatste maatschappelijke ontwikkelingen in het land van Bier und Bratwurst met dr. Hanco Jürgens, verbonden aan de UvA en het Duitsland Instituut.

Donkere dagen voor Duitsland

Eerder deze eeuw gold Duitsland nog als lichtend voorbeeld voor elk land ter wereld dat het liberaal-democratische samenlevingsmodel verlangde. De economie draaide op volle toeren, en politiek gezien vierde de rust en regelmaat van Mutti Merkel hoogtij.

Tegenwoordig lijkt het er steeds vaker kommer en kwel. De huidige Ampelkoalition zorgt voor veel onrust, en dan met name SPD-Bondskanselier Scholz aan de ene kant, tegenover Die Grünen-kopstukken Baerbock en Habeck aan de andere. En dat ondanks de ideologische overeenkomsten van hun politieke partijen.

Duitse media

Politiek gezien dus weinig om een voorbeeld aan te nemen. Wel zouden we volgens dr. Hanco Jürgens van de UvA allicht iets van Duitsland kunnen opsteken op talkshowgebied. Terwijl het Nederlandse praatprogramma waar onze bloedeigen presentator wekelijks de dienst uitmaakt nogal eens aan polarisatie doet, prevaleert in Duitsland de inhoud. Elke avond vallen hier ellenlange en hoogwaardige discussies over één thema te bewonderen. Verdieping en nuance, zoals ze dat daar noemen.

Populariteit AfD

Dan toch nog even terug naar die politiek, want ook in Duitsland wint het rechtsconservatieve geluid aan populariteit. De Germaanse evenknie van de PVV, genaamd Alternative für Deutschland, peilde nimmer zo hoog als nu. Jürgens ziet in Duitsland een andere reactie van mensen die niet met hun gedachtegoed sympathiseren dan de onverschilligheid die hij in Nederland jegens de PVV bespeurt. Duitsers zijn feller tegen, maar tegelijkertijd is de beweging zelf dan ook weer beter geïnstitutionaliseerd.

Wat aan de extremiteit van de Duitsers ten grondslag ligt, is volgens Jürgens meerledig. Hij spreekt van grotere groepen afgehaakten, waarbij de geschiedenis van met name Oost-Duitsland een belangrijke rol speelt. Mensen met hun wortels aan deze kant van het IJzeren Gordijn leefden eerst onder het juk van de nazi's, hadden het daarna met de communisten te rooien en moesten zich vervolgens min of meer gedwongen aan de liberale waarden van het Westen aanpassen. Verder wijst Jürgens op economische motieven: de armoede in Duitsland is relatief heviger dan hier.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie