Buitenland
VPRO

Kan Vlaams Belang gematigden en extremisten blijven bedienen?

foto: ANP / EPA/STEPHANIE LECOCQ
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Vlaams Belang gematigden en extremisten blijven bedienen?

Afrika zou dominant zwart en Europa dominant blank moeten zijn. Die woorden van Tom Van Grieken, partijvoorzitter van Vlaams Belang, zetten kwaad bloed in Vlaanderen. De rechts-nationalistische partij wordt inmiddels beticht van polarisatie én openlijk racisme.

De harde toon van Vlaams Belang

''Dit is de eerste keer dat ik Van Grieken deze toon zie aanslaan'', zegt politicoloog Kemal Rijken in Bureau Buitenland. Normaal gesproken kiest de partijvoorzitter zijn woorden zorgvuldig en genuanceerd, maar nu lijkt hij ineens de harde en confronterende weg te bewandelen.

Voortvluchtige militair

Dat is ook te zien aan de manier waarop Vlaams Belang, die volgens de VRT-peiling momenteel is uitgegroeid tot de grootste in Vlaanderen, nu reageert op de situatie rondom Jürgen Conings. De 'ontspoorde' en zwaarbewapende militair Jürgen Conings had het gemunt op een viroloog en andere deskundigen, én zou lid zijn geweest van Vlaams Belang. ''Van Grieken doet geen afstand van hem. Hij keurt het geweld af, maar tegelijkertijd zegt hij ook dat hij zich de frustraties van Conings wel kan voorstellen.''

Twee verschillende groepen

Afstand doen van deze extremist doet Vlaams Belang niet volledig, maar ermee profileren wil de partij ook voorkomen, ziet Rijken. Het geschipper van Vlaams Belang heeft te maken met twee verschillende groepen die de partij moet blijven bedienen, vertelt de politicoloog. Het gaat om de gematigden en extremisten. ''Van Grieken doet hiermee een balanceeract. Het is de vraag of hij zal vallen.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie