Buitenland
NOS

Belgische journalist Rudi Vranckx in Charkov: inwoners leven wekenlang ondergronds

  1. Nieuwschevron right
  2. Belgische journalist Rudi Vranckx in Charkov: inwoners leven wekenlang ondergronds

De Belgische VRT-journalist Rudi Vranckx is in de Oekraïense stad Charkov, waar het verzet tegen de Russen standhoudt. Mensen leven onder de grond in schuilkelders en metrostations. In het NOS Radio 1 Journaal contact met Vranckx.

Video niet beschikbaar

De Oost-Oekraïense stad Charkov ligt al drie weken lang zwaar onder vuur. De stad is voor een groot deel verwoest en veel inwoners zijn gevlucht. Maar terwijl de beschietingen door de Russen doorgaan, geeft het Oekraïense leger niet op. Het verzet houdt stand.

Journalist Rudi Vranckx van de Belgische omroep VRT is op dit moment in Charkov. Hij zegt dat er vannacht continu schoten en inslagen te horen waren. Inmiddels is Charkov een spookstad geworden. "De mensen zijn verdwenen. Die leven ondergronds", zegt Vranckx.

Ondergronds

Mensen wonen al wekenlang in de ondergrondse metrostations die nu als schuilkelders dienen. Vranckx is er onlangs geweest. "Dat is een hallucinant beeld hoor. Af en toe gaan mensen naar boven om bij de ingang van de metro naar buiten te kijken."

Hij zegt dat er zo'n 700 mensen bij elkaar leefden. Ieder had zo'n twee vierkante meter ruimte. "Daarin zaten mensen met hun huisdier, sommigen maakten muziek. Het waren vooral veel oude mensen en vrouwen met kinderen die daar zaten."

r1jn vranckx

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie