Buitenland
NOS

Oekrainse boeren zijn wanhoop nabij: nog steeds geen graan-export mogelijk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekrainse boeren zijn wanhoop nabij: nog steeds geen graan-export mogelijk

Oekraïense boeren zijn de wanhoop nabij. Het graan is geoogst, maar kan niet over de Zwarte Zee worden geëxporteerd wegens de geblokkeerde havens. President Poetin wil het graan alleen doorlaten als de sancties tegen Russisch graan worden opgeheven. Verslaggever Wessel de Jong doet in het Radio 1 Journaal verslag met een Oekraïense boer.

Nog steeds geen oplossing voor exporteren Oekraïens graan

Heel jaar werk vernietigd

De Jong is in Oekraïne op bezoek bij akkerbouwer Gajvoronski. 'Een immense combine trekt rechte banen. Een uurtje ten zuiden van Dnipro. De oogst in het Zuidoosten van Oekraïne is in volle gang, dit boerenbedrijf telt 23 duizend hectare met graan, zonnebloemen en koolzaad. Maar er wordt nauwelijks iets verdiend.' Vertelt de Jong. Boer Gajvoronski vertelt dat hij ten einde raad is. 'We zitten op een kruitvat, het is onduidelijk waar de volgende Russische raket gaat landen. Je ziet dat ze nu richten op graansilo's. Als ze die raken, is een heel jaar werk vernietigd.' Hij maakt zich daarom ook grote zorgen over volgend jaar, omdat er nauwelijks geld is voor zaaigoed en ook salaris. Maar tegenover zijn medewerkers laat hij niets blijken van zijn zorgen. Hij zegt joviaal tegen zijn medewerkers dat ze de helden van Oekraïne zijn, die niet bang zijn voor de raketten. 'Het grootste probleem zijn niet de salarissen, het zaaigoed en de raketten, maar de graansilo's. Die zitten propvol met de laatste oogst, omdat de havens geblokkeerd zijn. Het kan dus niet geëxporteerd worden. Wat hier nu op het veld staat, kan nergens heen.'

Oekraïense boer: 'Zoals het er nu voor staat gaan we failliet'

Turkije en de Verenigde Naties proberen Poetin nu over te halen om het Oekraïense graan door te laten over de zwarte zee. 'Ik geloof er niet in. Waarom niet? Omdat afspraken maken met Russen tijdverspillen is. Ze schenden ze toch. Dus de laatste oogst zit nog in de silo's. Er kan nog een klein beetje bij, maar voor meer hebben we geen plaats. De nieuwe oogst wordt op de binnenplaats gestort. Voor als het regent hebben we plastic waar we het mee afdekken. De toekomst van ons bedrijf is mistig, heel mistig. We weten niet wat er morgen gaat gebeuren. Zoals het er nu voor staat, gaan we failliet.' Aldus Gajvoronski.

item graan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie