Buitenland
NOS

Mokerslag voor Erdogans AK-partij, oppositie wint in Istanbul

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Mokerslag voor Erdogans AK-partij, oppositie wint in Istanbul

De burgemeestersverkiezingen in Istanbul zijn gewonnen door oppositiekandidaat Ekrem Imamoglu. De kandidaat van de zittende AK-partij, Binali Yildirim, heeft nog voor de officiële uitslag toegegeven dat Imamoglu voor staat en hem gefeliciteerd. Turkije-kenner Joost Lagendijk vertelde in het NOS Radio 1 Journaal wat deze uitslag betekent.

Joost Lagendijk, oud-politicus en Turkije-kenner, over de winst van Imamoglu

Met zo'n 99 procent van de stemmen geteld heeft Imamoglu ruim 54 procent van de stemmen, meldt het staatspersbureau Anadolu. Yildirim komt uit op 45 procent van de stemmen. CNN Turk komt uit op soortgelijke cijfers. Ruim 84 procent van de inwoners heeft gestemd.

"Jullie hebben de wereld laten zien dat Turkije zijn democratie verdedigt", sprak Imamoglu in zijn overwinningstoespraak. Hij zegt in harmonie met president Erdogan te willen werken "om Istanbul te dienen". Ook spreekt hij van "een nieuw begin" voor de stad.

Imamoglu won de burgemeestersverkiezingen op 31 maart al, maar de Turkse Kiesraad verklaarde die verkiezingen ongeldig. Volgens de AKP was er sprake van fraude.

De Kiesraad schaarde zich nooit achter deze bewering, maar annuleerde de verkiezingsuitslag uiteindelijk om een technische reden; 225 van de 30.000 hoofden van stembureaus waren geen staatsambtenaren, wat wettelijk wel verplicht is.

Het resultaat voor Imamoglu bij deze verkiezingen is veel beter dan bij de ongeldig verklaarde verkiezingen. Toen was het verschil 13.000 stemmen, nu lijkt het verschil bijna 800.000 stemmen te zijn.

'Wie Istanbul wint, wint Turkije'

Voor de Turkse president Erdogan is het verlies in Istanbul een pijnlijke nederlaag. Hij was zelf ooit burgemeester van de stad. Een bekende uitspraak van hem is: "Wie Istanbul wint, wint Turkije". Bij de verkiezingen in maart verloor zijn AKP ook al de lokale verkiezingen in Ankara en in een aantal andere grote steden langs de kust.

Erdogan noemde de oppositie al meerdere keren terroristen en verraders. Ook zette hij Imamgolu neer als Gülenist en noemde hij de gehele oppositie "een dolgedraaide minderheid". Erdogan heeft Imamoglu inmiddels gefeliciteerd.

Ster advertentie
Ster advertentie