Naar homepage
Buitenland

Nog steeds geen Brexit-doorbraak
NOS

foto: Reuters/ANPfoto: Reuters/ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds geen Brexit-doorbraak

Een gesprek van zo'n drie uur in Brussel tussen de Britse premier Johnson en EU-Commissievoorzitter Von der Leyen heeft geen doorbraak opgeleverd. Er is afgesproken dat er tot zondag verder wordt gesproken over een handelsakkoord voor na de Brexit, maar er zijn nog grote verschillen, klinkt het van beide kanten.

"Als er zondag nog geen akkoord is, dan kunnen we er volgens de Britten beter mee stoppen. Als dat inderdaad gebeurt, dan zou dat kunnen betekenen dat de Britten en de EU tot de conclusie kunnen komen dat het een no-deal-Brexit wordt", zei VK-correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal.

Loopt vast op drietal onderwerpen

Von der Leyen liet op Twitter weten dat sprake was van "een levendig en interessant gesprek":

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Britten verlieten de Europese Unie formeel al in januari, maar tot eind dit jaar geldt een overgangsperiode, waarin er weinig verandert. Als er voor 1 januari geen akkoord is, een no deal, wordt gevreesd voor een chaotische handelssituatie.

Een akkoord over de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK loopt tot nu toe vast op een drietal onderwerpen: de rechten van Britse vissers in Europese wateren en vice versa, eerlijke concurrentie en de vraag welke maatregelen je mag nemen om de ander te straffen als de regels worden overtreden.

Economische belangen vs. soevereiniteit

Brussel-correspondent Tijn Sadée ziet ook grote verschillen: "Wat uitlekt over de inhoud van het dinergesprek is niet bepaald hoopgevend. De twee zijn uit elkaar gegaan met de constatering dat de posities nog altijd ver uit elkaar liggen. "A large gap", klinkt het uit het Johnson-kamp. "Far apart", zegt Von der Leyen zelf."

De Wit schetst dat Johnson in een spagaat zit. Hij staat op het standpunt dat de Britten niet nog meer soevereiniteit willen inleveren, maar om toegang tot de interne markt te behouden, wordt dat wel gevraagd.

Kleur bekennen

"Hij zal een keer kleur moeten bekennen", zegt De Wit over Johnson. "Of hij gaat voor een deal met het risico dat hij te veel concessies doet en zijn eigen partij over zich heen krijgt, dan kan zelfs zijn eigen positie in gevaar komen. Ofwel, hij besluit om de stekker eruit te trekken en te zeggen: de EU wil niet onze kant op bewegen, dit heeft geen zin meer."

Volgens De Wit moet Johnson een keuze maken tussen het beschermen van de economie, die gebaat is bij een deal, en het beschermen van de Britse soevereiniteit en zijn eigen positie. "En als we één ding geleerd hebben over Boris Johnson de afgelopen jaren, dan kiest hij bijna altijd voor Boris Johnson."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie