Buitenland

Geduld is een schone zaak voor advocaten in Brazilië

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Geduld is een schone zaak voor advocaten in Brazilië

[KRO-NCRV] Tijdens de Olympische Spelen ligt het openbare leven stil in Brazilië. Kinderen hebben vrij van school en de overheid draait op halve kracht. Zelfs de rechtbanken in Brazilië zijn gesloten. Dat kan er nog wel bij, want de rechtsgang in het land gaat al tergend langzaam.

De Nederlanders Frans Nederstigt en Sven van ’t Veer werken bij het advocatenkantoor Nicodemos & Nederstigt. Werken als advocaat in Brazilië lijkt haast een ander vak dan in Europa. Beiden studeerden eerst rechten in Nederland en deden die studie daarna nog over in Brazilië. Maar volgens Van ’t Veer was dat een eitje. "Ik heb zelfs nog een proces van mijn studie gewonnen omdat het niveau zo laag was."

Telefoon

Dat heeft volgens de beide Nederlanders wel gevolgen voor de rechtsgang in Brazilië. Omdat het niveau van de advocaten hier zo laag is en mensen soms voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, worden belangen niet altijd even eerlijk behartigd, vertellen ze. "We zien wel eens bij een rechtszaak dat een advocaat de hele zitting ongeïnteresseerd op zijn telefoon zit te kijken."

Het maakt het werk volgens de advocaten in het land wel een stuk interessanter. Nederstigt: "Hier kun je echt werk doen waar mee je het verschil maakt. In Nederland werk je op de vierkante centimeter, hier op de vierkante meter."

Ben Lievens

Nederstigt behartigt de belangen van de Belgische Elza de Groof in een slepende zaak over de voogdij van haar kleinzoon Herman. In 2015 werd haar zoon Ben vermoord in Rio de Janeiro. Later dat jaar werd de vriendin van Ben opgepakt op verdenking van het beramen van de moord. Sindsdien is er getouwtrek over het kind en zit De Groof vast in Brazilië om voor Herman te zorgen.

De slepende zaak is volgens Nederstigt tekenend voor de rechtsgang in het land. Net zoals bij alles in het land is geduld een hele belangrijke eigenschap. Maar bij een zaak over de voogdij van een kind, is dat wel heel erg moeilijk.Goedemorgen Brazilië
Verslaggever Martijn Grimmius is tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro om verslag te doen. Elke ochtend vertelt hij op NPO Radio 1 de verhalen van de dag omtrent de Spelen. Daarnaast spreekt Martijn met Nederlanders die al jaren in de stad vertoeven.
Ster advertentie
Ster advertentie