Buitenland
NOS

Rechtszaak over dood George Floyd van start

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak over dood George Floyd van start

In de stad Minneapolis begint het proces tegen Derek Chauvin. Hij is de politieman die minuten lang zijn knie op de nek van George Floyd zette. De 46-jarige Amerikaan kwam vorig jaar op 25 mei om het leven tijdens zijn aanhouding door vier witte agenten.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Marieke de Vries.

Video niet beschikbaar

Agent Derek Chauvin drukte minutenlang zijn knie in de nek van Floyd, die aangaf dat hij geen lucht meer kreeg en uiteindelijk de arrestatie niet overleefde.

De drie andere agenten die bij de aanhouding betrokken waren, worden verdacht van medeplichtigheid. Zij staan vanaf 23 augustus voor de rechter. Alle vier de agenten zijn een dag na de dood van Floyd ontslagen.

George Floyd werd aangehouden na een melding dat hij met een vervalst bankbiljet had betaald. De beelden van het incident veroorzaakten grote commotie wereldwijd en gaven de aanzet tot massale protesten tegen racisme en politiegeweld.

Rechtszaak over dood George Floyd van start

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie