Buitenland

Hoe zes weken in Spanje het leven van Bas van Teylingen veranderde

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zes weken in Spanje het leven van Bas van Teylingen veranderde

[BNNVARA] In het weekend dat de gesprekken over een coronafonds en de Europese begroting begonnen, neemt Sinan Can de luisteraars mee naar een land dat zwaar getroffen is door de coronacrisis: Spanje. In Sinans Atlas spreekt hij iedere week met een gast die een bijzondere band heeft met een land. Deze week is dat Bas van Teylingen, die na een zware burn-out zich terugtrok in een kliniek vlakbij Benidorm. De reis veranderde zijn leven en hij heeft het land voor altijd in zijn hart gesloten.

{podcast audio="158929" caption="#3 - Het Spanje van Bas van Teylingen" }

Het klinkt tegenstrijdig, erkent Bas dan ook. Tot rust komen in een gebied waar ieder jaar hordes toeristen komen om te feesten en op het strand te liggen. Eind 2019 zat hij er helemaal doorheen, tien jaar lang had hij met een burn-out rondgelopen. Vorig jaar stortte hij in. Een klein bergdorpje bij de Costa Blanca bleek dé plek om tot rust te komen: “Ik leefde zes weken in het dorpje Marnes. Het is afgesloten van de rest van de wereld. Er is geen televisie, geen telefoon, geen internet. Niks. Het is de bedoeling dat je zo min mogelijk prikkels krijgt. Dat vond ik als YouTuber helemaal niet leuk, maar ik moest me overgeven aan de situatie.”

Het herstel van Bas had daarom ook niet ergens anders plaats kunnen vinden, denkt Bas. “Het resort lag midden tussen de bergen in. Zodra je ging wandelen, vond je overal naast het pad edelstenen en je kwam weinig mensen tegen. Het is niet voor niets dat de oprichter van het resort 12 jaar op zoek is geweest naar de perfecte plek en uiteindelijk hier uitkwam.”

Tegenwoordig gaat het weer goed met Bas. Hij maakt films, en heeft een YouTube-kanaal. Zodra de tattooshops weer open mogen, komt de berg waarop hij vanuit de herstelkliniek op uitkeek op zijn arm. Naast de tattoo van een vlinder, die hem aan de moeilijke fase in zijn leven herinnert: “Die staat voor transformatie. Dat doet mij denken aan het verhaal van de vlinder. Er was ooit een man die een vlinder zag worstelen, het probeerde uit het cocon te komen. Dus sneed de man met een mesje het cocon kapot. Wat die man niet wist, is dat die vlinder die worsteling nodig had om sterke vleugels te krijgen; zo wordt een vlinder uiteindelijk sterk genoeg om te vliegen. Deze vlinder heeft dus nooit kunnen vliegen. Het laat zien dat je de obstakels in je leven moet kunnen omarmen, omdat je er uiteindelijk door kunt vliegen.”

Sinans Atlas

Iedere zaterdagnacht is Sinans Atlas te horen om 01.00 uur en is terug te luisteren via je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie