Buitenland
NOS

Italiaanse premier Draghi vertrekt definitief

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Italiaanse premier Draghi vertrekt definitief

Het is einde verhaal voor de Italiaanse regering. Italiaanse media zijn het erover eens dat premier Mario Draghi vanochtend zijn ontslag gaat aanbieden. Dat komt na dagen van politieke hoogspanning. Correspondent Heleen D'Haens is in Rome en vertelde in het Radio 1 Journaal hoe gisteravond het besluit tot vertrek kwam.

Draghi vertrekt definitief

Staande ovatie

Premier Draghi van Italië vertrekt. Dat heeft hij bekendgemaakt in de Italiaanse Tweede Kamer, waar hij tot twee keer toe een staande ovatie kreeg van veel aanwezige parlementariërs. "In het licht van de stemming van gisteravond in de senaat, vraag ik u om deze vergadering te schorsen", zei Draghi in het parlement. "Ik ga nu naar de president om hem mijn beslissingen mee te delen." Dat ontslag heeft hij inmiddels ingediend. Rond half 10 vanochtend arriveerde Draghi op de Quirinale, het presidentieel paleis. Daar vroeg president Mattarella aan Draghi om voorlopig aan te blijven als waarnemend premier, om "lopende zaken af te handelen".

Druk vanuit Italianen en Europa

D'Haens sluit daar op aan. "Draghi heft volgens mij als een leeuw onderhandeld en gebeld. Er is ontzettend hard aan getrokken op het moment dat deze regering allang een dood paard leek. De reden daarvoor was de druk. Druk vanuit de Italianen die massaal hadden gevraagd aan Draghi om aan te blijven in deze onzekere tijd, druk vanuit Europa waar Draghi werd gezien als een stabiele factor die ze liever niet zouden willen missen."

"Het komt er op neer dat de Lega Nord en de vijfsterrenbeweging niet bereid zijn om met elkaar te regeren en dat Draghi niet met een van de partijen wil regeren," gaat D'Haens door. "Daar loopt het vast. We weten uit peilingen dat twee derde van de Italianen graag wilde dat de regering Draghi doorging op deze koers," aldus D'Haens vanuit Rome.

item italie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie