Buitenland
KRO-NCRV

De Grieken kijken met verwondering naar de lockdown in Nederland

foto: Marquise de photographie
  1. Nieuwschevron right
  2. De Grieken kijken met verwondering naar de lockdown in Nederland

De Grieken kijken doorgaans naar Nederland als voorbeeld van een strak georganiseerd land. Daarom zijn ze verwonderd dat uitgerekend wij weer in een lockdown zijn beland. In Spraakmakers vragen we correspondent Thijs Kettenis wat de Grieken anders doen dan wij.

Video niet beschikbaar

Wie naar een winkel, restaurant, sport- of zelfs een nachtclub wil, kan in Griekenland ongelimiteerd terecht. Tenminste, als je gevaccineerd bent en je coronapas kunt laten zien. "Ongevaccineerden zitten vooral thuis", zegt correspondent Thijs Kettenis die al tien jaar in Athene woont en werkt.

Boete voor ongevaccineerden

Griekenland is volgens de correspondent één van de strengste landen in Europa als het aankomt op vaccinatie. "Vanaf half januari geldt er een vaccinatieplicht voor zestigplussers en er gaan geruchten dat dit ook voor vijftigplussers gaat gelden." Volgens Kettenis staat er op niet-vaccineren een boete van 100 euro die automatisch wordt ingehouden.

Waar de Grieken normaal gesproken niet vies zijn van protest en demonstratie, blijft het nu opmerkelijk stil in het Zuid-Europese land. "75 procent van de volwassenen is gevaccineerd en men reageert gelaten. Ze vinden dit eigenlijk wel fijn zo."

Als alles maar open kan blijven

Dat komt volgens Kettenis vooral omdat de Grieken blij zijn dat door de vaccinaties en de boosters, alles gewoon open kan blijven. "Het alternatief is thuiszitten en lockdowns en veel Grieken kunnen zich dat niet permitteren."

Waar Nederland genoeg geld heeft voor steunpakketten, vrezen de Grieken economische rampspoed, zegt Kettenis. "Ze moeten door."

Terwijl het openbare leven gewoon doordraait, is de situatie in de ziekenhuizen zorgwekkend. Negentig procent van de ic's ligt inmiddels vol. Er zijn volgens Kettenis geen bedden meer en sommigen patiënten worden op de gang beademd. "De zorg is in Griekenland gewoon niet goed."

Boostercampagne

Wat er wel bovengemiddeld goed gaat is de Griekse boostercampagne. Ruim 33 procent van de volwassenen heeft inmiddels een derde prik gehad. "De overheid communiceert duidelijk via alle kanalen wie er een prik mag halen. Je kunt je hier online voor inschrijven en de digibeten kunnen terecht bij de apotheek."

Volgens Kettenis kun je heel gemakkelijk een afspraak maken en mag je zelf een vaccin uitkiezen. "Ik ben zelf 42 en heb mijn booster in november al gehad."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie