Buitenland
NOSNTR

Russen hebben Cherson verlaten: wat betekent dit voor de oorlog?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russen hebben Cherson verlaten: wat betekent dit voor de oorlog?

Rusland maakte bekend dat de terugtocht uit Cherson voltooid is, het Oekraïense leger is de stad langzaam weer aan het innemen. Is dit een kantelpunt in de oorlog?

Russen hebben Cherson verlaten: wat betekent dit voor de oorlog?

Volgens hoogleraar Oorlogsstudies Frans Osinga is het nog te vroeg om te zeggen of Cherson nu echt teruggenomen is. "Gisteren hoorden we berichten dat de Oekraïners zelf wat beducht zijn voor artilleriebeschietingen van de andere oever van de Dnjepr-rivier, maar ook voor mogelijke boobytraps die her en der zijn achtergelaten bij het infrastructuur", zegt hij in Nieuws en Co.

Cherson

In de provincie rondom Cherson wordt ook nog steeds gevochten, zegt Osinga. "Het is nog niet duidelijk of al die Russische troepen, zo’n 20.000 à 30.000 man, daadwerkelijk de andere kant van de Dnjepr hebben bereikt. Vandaar, ja de feestvreugde is er. Maar het is nog fragiel."

Overwinning

"Het laat niet onverlet dat het een waanzinnige belangrijke en symbolische overwinning is. Die heeft ook wel een hele lange aanloop gehad. In augustus al. Toen Zelenksy zei, tegen het Westen en eigen bevolking: kijk, er is licht aan het einde van de tunnel. Wij gaan een tegenoffensief beginnen en dat gaat zich richten op Cherson. Hier zien we nu het resultaat."

Terugtrekking

Gisteren werd nog gezegd dat de Russische terugtrekking minstens een week zou duren. Hoe geloofwaardig is het bericht van de Russen dan? "De ontwikkelingen gaan nu heel snel. Dat heeft iedereen verrast. Sowieso de aankondiging van Rusland zelf; dat het een evacuatie begonnen was. Dat zeg je alleen maar als je ongeveer weet dat hij voorbij is. Dus dat is verassend", vertelt Osinga.

Offensief

"Dat dit gebeurt is niet verrassend. Want vanaf augustus heeft Oekraïne stelselmatig het hele Cherson-gebied bestookt met de nieuwe langeafstandsraketten die waren geleverd door de Amerikanen, de HIMARS-raketten. Daarmee hebben ze eerst op de grote munitieopslagplaats gebombardeerd. Daar zijn commandoposten mee opgeblazen, luchtafweersysteem opgeblazen, maar ook de bruggen bij Cherson zelf."

"We zagen het front nog niet verschuiven, dat duurde een tijd. Maar die artillerie en luchtbeschietingen, die waren het gezicht van het offensief. Vervolgens zie je dat ook Rusland beseft dat de verdediging van Cherson wat moeilijk is. Bruggen zijn weg, logistiek wordt lastig, de aanvoer van munitie en voedsel wordt heel erg penibel. We kunnen ons nu beter terugtrekken. Dat besluit is waarschijnlijk al eerder genomen."

Propaganda

Volgens Osinga heeft de aankondiging van Rusland waarschijnlijk 'propagandistische waarden'. "Wat er nu gebeurt niet wordt dan niet zo zeer verkoopt als een nederlaag, maar als een strategische terugtrekking waarmee je zoveel mogelijk troepen in leven houdt. Dat je materiaal ook kan terugtrekken. Zodat de overrompeling van Charkov voorkomen kan worden."

Toekomst

Wat gaan de terugtrekkende Russen dan nu doen?. "We zien dat Rusland verdedigende stellingen aan het inrichten is, zeker aan de noord kant van de Krim, maar ook aan de zuid kant van de Dnjepr rivier. Wat Rusland nu aan het doen is, is zich voorbereiden op het modderseizoen, zoals dat heet. Daar waar een mobiel gepantserd voertuig zich moeilijk voortbeweegt, om zich daar nu voor te bereiden op de winter en proberen de oorlog door te trekken door de winter heen, zichzelf weer te versterken. Zodat in zomer volgend jaar het gevecht van Rusland kan worden hervat. In de hoop dat Oekraïne langzaam de steun verliest van het Westen, zeker van Europa. Omdat wij de komende maanden de recessie gaan voelen, de energieprijzen stijgen. De eenheid in Europa en daarmee de militaire steun kon nog wel eens verdampen. Dat is momenteel de verwachte strategie van Poetin."

NC cherson osingas

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie