Buitenland
VPRO

Nederlanders slachtoffer repressie Nicaragua

foto: AFP / Inti Oconfoto: AFP / Inti Ocon
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders slachtoffer repressie Nicaragua

In Nicaragua zijn zeker drie Nederlanders zelf slachtoffer geworden van de repressie door de regering van president Daniel Ortega. Een van hen is inmiddels op de vlucht naar buurland Costa Rica, een ander zat enkele dagen ondergedoken uit angst voor dreigementen van knokploegen. Dat meldt Bureau Buitenland.

De Nederlandse Jantine Willems*, eigenaresse van een hotel in een grote stad van het land, werd afgelopen maandag in haar auto door 40 aanhangers van de regering omringd, geslagen en bedreigd met het in brand steken van haar auto. Zij wist te ontkomen, durfde niet meer naar huis en zat dagenlang ondergedoken. Via sociale media is inmiddels een haatcampagne tegen haar gestart, waarin ze wordt beschuldigd van terrorisme. In haar hotel zouden 'delinquenten en wapens' zijn opgeslagen, waaronder molotovcocktails. Mevrouw Willems ontkent deze beschuldigingen ten stelligste.

De Nederlandse Dorien Jansen* heeft een bed & breakfast, ook in een grote stad. Zij werd vijf weken geleden door de politie gearresteerd en beschuldigd van het geven van humanitaire hulp aan demonstranten. Zij wijkt op dit moment uit naar buurland Costa Rica: "Gisteren zijn er hier weer veertien mensen gearresteerd en ik voel mij niet veilig."

Online bedreigingen

Ondernemer Peter Koenen heeft een restaurant in Nicaragua, ook hij wordt sinds een paar maanden via sociale media bedreigd: "Mijn restaurant wordt zwartgemaakt, dat ik terroristen eten zou geven en dat ik wapens zou leveren aan de oppositie. Terwijl ik me juist bewust afzijdig heb gehouden van al die protesten. De online bedreigingen nemen toe, dat ze m’n restaurant in de fik gaan steken of dat ik moet oppassen als ik over straat loop. Ik ga daarom ook een tijdje naar het buitenland."

De regering van Nicaragua houdt momenteel politieke razzia's in het hele land met als doel alle oppositie tegen de regering te smoren. De afgelopen dagen zijn er ook studentenleiders opgepakt en meer dan tachtig actievoerders werden de universiteit uit gezet. Ook buitenlandse ondernemers worden dus niet gespaard.

Felle protesten

In Nicaragua woeden al maandenlang felle protesten tegen de regering. De onrust begon in april met protesten tegen verlaging van de pensioenen en groeide uit tot een brede beweging die zich verzet tegen het autoritaire bewind van president Ortega en zijn vrouw Rosario Murillo. Politie en paramilitaire knokploegen treden keihard op tegen de demonstranten.

Het aantal doden loopt al tegen de 500. Alleen al de afgelopen vier weken vielen er 150 dodelijke slachtoffers. Daniel Ortega kwam in 2007 aan het bewind en heeft sindsdien alle macht gekregen over de instituties in het land. Vrije rechtspraak en onafhankelijke media staan onder druk. Ortega speelde in de jaren zeventig een hoofdrol als leider van het Sandinistenleger dat een einde maakte aan het bewind van dictator Anastasio Somoza. Zijn tegenstanders beschuldigen hem nu van dezelfde dictatoriale praktijken als die van de man die hij destijds hielp verjagen.

* Op verzoek van de betrokkenen zijn de namen uit veiligheidsoverwegingen gefingeerd. Deze zijn uiteraard wel bij de redactie bekend.

Repressie Nicaragua treft Nederlanders

Ster advertentie
Ster advertentie