Buitenland
VPRO

In Koeweit zijn ze gek op leeuwen als huisdier

foto: LOIC VENANCE / AFPfoto: LOIC VENANCE / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Koeweit zijn ze gek op leeuwen als huisdier

Begin deze week keken bewoners in het stadje Sabah al Ahmad verschrikt op toen ze een leeuwenwelp door hun buurt zagen lopen. De autoriteiten waren snel ter plekke om het jonge dier te vangen. In het Golfstaatje waar grote katten illegaal worden gehouden, ontsnappen ze wel vaker, legt journalist Abdou Bouzerda uit in Bureau Buitenland.

Ontsnapte katten

"Om de zoveel tijd zie je wel beelden van ontsnapte leeuwen of cheeta’s op sociale media", legt Bouzerda uit. "Dit keer is het een welp die ontsnapt is, zien we op de beelden die door lokale media verspreid zijn. Vorig jaar ging een filmpje viraal waarop te zien was hoe een jong meisje in Koeweit een grote leeuw als een kleine baby door een woonwijk droeg, nadat het dier was weggelopen."

Uitgelicht: Koeweit

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Illegale boezemvriendjes

"Ook in het Arabische land is het houden van exotische katachtigen officieel verboden. Maar toch blijven Koeweiti’s grote katten als gezelschapsdier houden", vertelt de journalist. "Veel rijken in Koeweit, maar ook in andere Golfstaten, vertellen trots op sociale media over hun vierpotige huisdier. Dat mag niet natuurlijk, maar als je goede connecties hebt en het beest niet laat ontsnappen, kan er blijkbaar veel. Neem de Instagram-ster Shahad al-Jaber, die met haar dieren op haar kanaal I love my Cheetah poseert."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lucratieve handel in bedreigde diersoorten

Illegale handel in wild is niet beperkt tot de Golf, maar juist Arabieren die het zich kunnen veroorloven maken zich schuldig aan een nijpend probleem. Via de Hoorn van Afrika worden bijvoorbeeld naar schatting elk jaar honderden cheeta’s illegaal naar Koeweit, de Emiraten of Saudi-Arabië verscheept.

"Arabieren hebben ontzettend veel ontzag voor leeuwen. De taal kent ontelbaar veel synoniemen voor dit majestueuze dier en veel pasgeboren zonen krijgen dan zo’n naam. Maar juist deze handel draagt bij aan het uitsterven van die dieren in het wild. Dus veel Koeweiti’s zijn ook boos en hopen dat er echt einde komt aan het illegaal houden van exotische dieren."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie