Buitenland
NOS

Dankzij hittegolven verbruikt China recordhoeveelheden steenkool

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij hittegolven verbruikt China recordhoeveelheden steenkool

In delen van China is het al wekenlang alleen maar heet, met temperaturen van 40 graden of meer. En juist daar zijn de afgelopen weken ook recordhoeveelheden aan steenkolen verbruikt. Wat betekent dit voor China als het gaat om het halen van klimaatdoelen?

China kampt met tempraturen boven de 40 graden

"Het is een beetje een tragisch verhaal. China heeft veel gedaan om waterkracht te stimuleren", zegt China-correspondent Garrie van Pinxter in het NOS Radio 1 Journaal. "In een van de hete provincies, Sichuan, is dat goed gelukt. Daar halen ze nu 80 procent van hun energie uit waterkracht. In heel China is dat ongeveer een vijfde. Maar er niet alleen heel veel hitte, maar ook heel veel droogte. Daardoor staat het water in heel veel rivieren laag en lukt het dus niet om waterkracht op te wekken."

Steenkolen

"Om die energie aan te vullen, want de vraag is nu heel groot. Mensen willen hun airco’s gebruiken, zijn er nu dus kolen bijgestookt. Zoveel zelfs dat er een record is bereikt. China heeft in de zomer nog nooit zoveel steenkolen gebruikt als nu."

Klimaatverandering

"Er is altijd een spanning, en die voel je in China heel duidelijk, tussen wat er hier en nu voor de economie belangrijk is, maar ook wat er belangrijk is in het hier en nu in de hete provincies. Daar heb je al stroomuitval en als je temperaturen hebt boven de 40 graden, moeten de mensen toch op een of andere manier koelen. Er is nu gewoon een hoge nood waar China aan probeert te voldoen. Het hier en nu gaat dan toch boven de noodzaak van het oplossen van het probleem op de lange termijn. Daarom kiezen ze nu voor die steenkolen."

Klimaatdoelen

"China heeft iets andere doelstellingen dan een aantal meer ontwikkelde landen. Ze zeggen: in 2030 willen we de piek van onze uitstoot bereiken en in 2060 willen we Co2-neutraal zijn. China zegt dat ze het recht hebben om dat te doen, want ze zijn toch wat minder ontwikkeld dan de echt ontwikkelde landen."

"Gek genoeg gaat dat terugbrengen van de uitstoot de afgelopen drie kwartalen goed. Want het gaat slecht met de economie. Er is een bouwcrisis, een vastgoedcrisis. In het afgelopen tweede kwartaal was er bijna geen enkele groei. Dat kennen we van China bijna niet. Daardoor valt die uitstoot erg mee. Maar je ziet nu wel dat er kolen uitstoot is."

Hitte

"Het begint een beetje af te nemen, hier begint het ook een beetje herfst te worden. De verwachting is dat het z’n langste tijd gehad heeft. Het is onduidelijk wat er met de grote droogte zal gebeuren. Hoe lang dat zal aanhouden. Het heeft heel veel effect op de herfstoogst van China. De effecten van de hittegolven zullen wel langer voelbaar blijven."

RJN China droogte

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie