Buitenland
NOS

Gantz stapt uit oorlogskabinet Israël: 'Eenheid is verdwenen'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Gantz stapt uit oorlogskabinet Israël: 'Eenheid is verdwenen'

Het rommelt in het Israëlische oorlogskabinet van premier Netanyahu. Zondagavond maakte oppositieleider Benny Gantz bekend uit het oorlogskabinet te stappen. "Ze zitten niet op één lijn als het gaat om hoe oorlog wordt gevoerd, oorlogsstrategie en over hoe het ná de oorlog moet", zegt correspondent Nasrah Habiballah.

Video niet beschikbaar

Gantz is van de oppositie, legt ze uit. "Hij kwam in het oorlogskabinet, dat tijdelijk werd opgericht om eenheid uit te stralen; we moeten de verantwoordelijkheid delen en oppositie en coalitie moeten samenwerken, vond de Israëlische premier Netanyahu."

Volgens Habiballah was het al vrij snel duidelijk dat Gantz en Netanyahu niet op één lijn zaten. "Een aantal weken geleden kwam Gantz met een ultimatum. Hij wilde dat Netanyahu met een duidelijk plan zou komen voor na de oorlog en hoe het dan in Gaza verder moet; wie gaat de boel besturen bijvoorbeeld. Dat ultimatum liep dit weekend af, zonder dat Netanyahu met een plan kwam. Dus vertrekt Gantz nu."

Heroverwegen

Met dat vertrek is Netanyahu niet blij. "Hij kwam meteen met een reactie waarin hij zei dat Gantz niet weg moet lopen. Dat ze midden in een oorlog zitten en op zoveel fronten naast Gaza strijden - onder andere met Hezbollah en Iran. Netanyahu noemt het niet het moment om te vertrekken en roept Gantz op om zijn besluit te heroverwegen."

Dat lijkt Gantz vooralsnog niet van plan te zijn. "Hij had veel kritiek gekregen vanuit de oppositiepartijen en demonstranten die wekelijkse de straat op gaan: ze zijn het oneens met Netanyahu en nemen het Gantz kwalijk dat hij in het oorlogskabinet bleef zitten, het op die manier mogelijk maakte en Netanyahu op die manier steunde."

Prioriteit

Met het stoppen van Gantz is 'de eenheid die Netanyahu uit wilde stralen helemaal verdwenen', zegt Habiballah. "Hij is nu nog afhankelijker van zijn ultrarechtse, religieuze coalitiepartners. Die staan er heel anders in en wilde dat de oorlog koste wat het kost doorgaat. Dat moet een grotere prioriteit krijgen dan het bevrijden van de gijzelaars, vinden ze. Je ziet meteen dat ze proberen om plekjes aan de tafel van het oorlogskabinet op te eisen en daar zit Netanyahu niet op te wachten."

Ster advertentie
Ster advertentie