Buitenland
VPRO

Kritische Turkse televisieserie wordt van de buis gehaald

foto: Kizilgoncalar / Gold Films / Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritische Turkse televisieserie wordt van de buis gehaald

Een van de meest spraakmakende televisieseries van de afgelopen jaren in Turkije is van de buis gehaald. "Deze serie is nu al miljoenen keren bekeken en het is een ware hit geworden", vertelt journalist Cevahir Varan in Bureau Buitenland. Maar nu hangt het lot van deze serie aan een zijden draadje.

Het plot

De serie waar het over gaat heet Kizilgoncalar, vertelt Varan. Hij legt uit dat de serie gaat over een man wiens leven drastisch verandert als hij Meryem leert kennen. De hoofdpersoon is een overtuigde seculier, iemand die zich voegt naar het voorbeeld van Atatürk. "De stichter van de Turkse republiek die het land in een seculiere staat veranderde. De islamitische sekte waaruit de vrouwelijke hoofdpersoon komt, staat lijnrecht tegenover alles waar Atatürk voor staat", legt de journalist uit. "Om die reden is het geen verrassing dat deze serie nu al miljoenen keren bekeken is en een ware hit is geworden. Het gaat namelijk in op een gevoelige kwestie, de spanning tussen seculiere en islamitische groepen in Turkije."

Kritiek

Volgens de kenner is de serie van de buis gehaald omdat er veel kritiek kwam uit voornamelijk islamitische kringen. "Die vinden dat ze worden neergezet als een achterbakse en radicale groep. Na vele bozen en kritische telefoontjes en mails aan het adres van het Turkse commissariaat voor audiovisuele media, hebben zij besloten om het programma tijdelijk van de buis te halen." De Turkije-expert vertelt dat dit orgaan toezicht houdt op alle series en films, en dat het op eigen houtje zulke vergaande beslissingen kan nemen. "Het is nu de vraag of de volgende aflevering wordt uitgezonden."

Censuur en revanche

Het is een oud fenomeen in Turkije, vooral in de jaren ’90 was het gebruikelijk om tv-programma’s even van de buis te halen, vertelt de journalist. "Het is een soort waarschuwing als de inhoud niet bevalt. Daar is al jaren kritiek op van makers die vinden dat dit regelrechte censuur is." Volgens de kenner hebben filmmakers dit op een bijzondere manier geuit. Want in een andere Turkse serie is er een scène gepubliceerd waarin we zien dat een imam kritiek uit op een islamitische sekte en zegt dat zij op een valse manier de islamitische religie belijden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dieptepunt migratie in Texas & Nieuwe kansen voor Guatemala - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie