Buitenland
VPRO

Just do it… of toch maar niet? Nike trekt nieuwe sneaker terug

foto: Nike USA / NBC Newsfoto: Nike USA / NBC News
  1. Nieuwschevron right
  2. Just do it… of toch maar niet? Nike trekt nieuwe sneaker terug

Just do it: het is de bekende slogan van Nike. Met hun emotionele en inclusieve campagnes weet het merk vele harten te stelen, niet alleen van sporters. Maar de afgelopen dagen kreeg Nike te horen: Just don’t do it.

Just do it… of toch maar niet? Nike trekt nieuwe sneaker terug

Colin Kaepernick

Uitgerekend Colin Kaepernick, die onder contract staat bij Nike, heeft kritiek geleverd op de nieuwe sneaker die Nike speciaal ontwierp voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli. Nike besloot daarop nieuwste sneakermodel terug te trekken uit alle winkels. Deze beslissing leidde tot hevig debat in Amerika. Want wat is er zo aanstootgevend aan het nieuwe model sportschoen?

Colin Kaepernick is een bekend gezicht in Amerika. Hij was een van de eerste American Football spelers die weigerde te blijven staan tijdens het zingen van het Amerikaanse volkslied. In plaats daarvan knielde hij, om aandacht te vestigen op het vele politiegeweld op jonge, zwarte Amerikanen. Dit deed zoveel stof opwaaien in Amerika dat hij zijn contract bij NFL, de grootste footballcompetitie van Amerika, kwijtraakte. Nike bood hem daarna een samenwerkingscontract aan.

De Betsy Ross Flag

Volgens Kaepernick gaat het probleem om Amerikaanse vlag die op het model staat afgebeeld. Het is de eerste officiële vlag van Amerika: de Betsy Ross Flag. Daar staan dertien staten op, voormalig koloniën van Engeland. Op 4 juli 1776 werden deze staten onafhankelijk.

Nog steeds wordt deze vlag soms gebruikt op officiële gelegenheden van de overheid, bijvoorbeeld bij de inauguratie van oud-president Obama. "Het punt is alleen dat in al deze dertien staten slavernij de normaalste zaak van de wereld was", stelt Laila Frank, journalist en Amerikaspecialist. Ze vertelt erover in Bureau Buitenland.

Quote

Het punt is alleen dat in al deze dertien staten slavernij de normaalste zaak van de wereld was

"De vlag wordt door sommige groepen in de samenleving dus geassocieerd met racisme. Daar komt bij dat de vlag ook daadwerkelijk wel eens is gebruikt door de Ku Klux Klan, die bekend staan om hun racistische geweld."

En dan lukt het één man vervolgens binnen enkele dagen een van de grootste bedrijven ter wereld terug te fluiten? Daar heeft Frank wel wat op te zeggen: "Hij is natuurlijk enorm machtig en invloedrijk: zonder enig officieel statement krijgt hij Nike aan zijn zijde. Maar Nike is ook gewoon een groot bedrijf die denkt aan de markt. De verkoopcijfers schoten omhoog na hun contract met Kaepernick".

Ster advertentie
Ster advertentie