Buitenland
KRO-NCRV

'Je moet Viktor Orbán pijn doen'

foto: anpfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet Viktor Orbán pijn doen'

Premier Rutte haalde ongekend hard uit naar de Hongaarse premier Viktor Orbán en dreigde zelfs met het vertrek van Hongarije uit de Europese Unie om de anti-homowet. Europarlementariër Esther de Lange (CDA) wil Orbán “heel hard aanpakken", maar denkt niet dat het verstandig is om te roepen dat het land uit de EU moet, zegt ze bij Spraakmakers.

Esther de Lange is de delegatieleider van het CDA en vicepresident van de Europese christendemocraten (EVP) in het Europees parlement. Ze vindt dat de EU onrecht moet aanpakken, maar ook moet proberen om welwillende Hongaren bij de Europese Unie te houden.

Orbán raken

Daarom wil ze Orbán raken op zijn zwakke plek. Dat deed ze eerder door Fidesz, de politieke partij van Orbán, uit de christendemocratische fractie van het Europees Parlement te begeleiden. "Orbán houdt van macht. Doordat hij niet meer in het centrum van de macht zit, doe je hem pijn."

Volgens De Lange doe je Orbán ook pijn door het stopzetten van Europese gelden en hem aan te tasten in zijn eer- en machtsgevoel. "Dat gaat ook helpen om de oppositie in Hongarije sterker te maken." De oproep om Hongarije uit de Europese Unie te zetten, speelt hem juist in de kaart, denkt De Lange. "Daarmee kan hij in Hongarije zeggen: kijk eens, ze willen ons niet. En dat helpt eigenlijk niet om Orban van de macht af te krijgen."

Terugkrabbelen

De Lange wil de anti-homowet op korte termijn van tafel en heeft ook goede hoop dat dit met politieke druk zal lukken. "Hij krabbelt uiteindelijk altijd terug", is haar ervaring met de Hongaarse premier waar niet alleen de afgelopen dagen kritiek op is: de EU ligt al jaren overhoop met het land dat de rechtstaat en democratie telkens lijkt te ondermijnen.

Fan van Europa

Ook Hongarijekenner Huub Bellemakers verwacht dat Orbán uiteindelijk tot inkeer komt. "Simpelweg omdat Orbán en Hongarije niet zonder de EU kunnen", zegt hij. Volgens Bellemakers is Orbán afhankelijk van het geld uit de EU "voor zijn eigen corruptie" en is de Hongaarse economie afhankelijk van Europa.

Daarbij zijn Hongaren "fan" van de Europese Unie. "Zij willen zeker niet wat demissionair premier Rutte gisteren voorstelde."

Ook zet hij zijn vraagtekens bij het democratisch gehalte van deze anti-homowet die verbiedt homoseksualiteit te 'promoten'. "Orbán heeft de kieswet veranderd en heeft alle internetportals en media in handen. Daarbij hebben de Hongaren niet expliciet voor deze wet gekozen."

Nieuwe verkiezingen

Volgens de Hongarijekenner is het goed dat de Europese leiders een grens stellen en sancties opleggen, maar zal er voor echte vernieuwing uitgekeken moeten worden naar de verkiezingen volgend jaar. "Er is een serieuze kans dat er andere mensen worden gekozen. Dan kunnen we weer een nieuwe start maken met het land."

Stabiliteit van Europa

Volgens NRC-journalist Stéphane Alonso zouden we onszelf economisch zwaar beschadigen als we Hongarije uit de Unie zetten. Daarbij is het ook geopolitiek onverstandig, zegt Alonso die als voormalig correspondent de regio en Hongarije goed kent. "Je creëert onveiligheid aan de grenzen van Europa."

Volgens Alonso moet de EU enerzijds in gesprek blijven met Hongarije en anderzijds druk uitoefenen op Orbán. In dat kader is het volgens hem goed dat de lidstaten zich uitspreken en deze "daadkracht blijven vasthouden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie