Politiek

Emoties liepen hoog op tijdens EU-top over Hongarije

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Emoties liepen hoog op tijdens EU-top over Hongarije

De Hongaarse nieuwe anti-homowet leidde gisteravond tot een zeer emotionele discussie tussen de Europese regeringsleiders. De Luxemburgse premier Xavier Bettel hield volgens demissionair premier Rutte een "zeer emotioneel pleidooi".

Bettel sprak over zijn eigen ervaring hoe het was om uit de kast te komen. "Er waren weinig droge ogen in de kamer op dat moment", zei Rutte vannacht na afloop van eerste dag van de EU-top.

Rutte zei niet eerder te hebben meegemaakt dat regeringsleiders elkaar zo stevig aanspreken. Ook hij gebruikte klare taal tegen de Hongaarse premier Orbán: "Als het je niet bevalt, dan is er ook een alternatief: uit de Unie stappen."

Bekijk hier het hele gesprek met correspondent Kysia Hekster over de EU-top

Steun Hongarije

Verreweg de meeste regeringsleiders zijn ontzet over de anti-lhbti-wet. Hierdoor kunnen onder andere series en films waarin homo's voorkomen niet meer voor 23.00 uur 's avonds op tv worden uitgezonden.

Slowakije, Slovenië, Bulgarije en ook Polen steunden Orbán. Polen hield zich tijdens de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken nog stil, maar koos nu toch de kant van Hongarije.

Het felle gesprek leverde niet direct iets op. Hongarije is niet van plan de wet in te trekken. Het is nu aan de Europese Commissie om juridische procedures tegen het land te starten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie