Buitenland
EO

De Hoop Scheffer: 'We moeten Oekraïne blijven steunen; ze mogen echt niet verliezen'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. De Hoop Scheffer: 'We moeten Oekraïne blijven steunen; ze mogen echt niet verliezen'

Het is deze week een half jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon, met duizenden doden en miljoenen vluchtelingen als gevolg. Toch moeten we Oekraïne zo lang als nodig is blijven steunen, zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud secretaris-generaal van de NAVO in Dit is de Dag: "Oekraïners vechten ónze oorlog, voor onze waarden. En daarom moeten we ze blijven steunen."

Voorlopig komt er geen snel een einde aan de oorlog, denkt De Hoop Scheffer. "De Russen hebben helemaal niet bereikt wat ze dachten te bereiken, dus ze zullen doorvechten. En Oekraïne, een land wat wij volop steunen, vecht ook door. En het heeft op bepaalde terreinen ook succes."

De Hoop Scheffer snapt heel goed dat Oekraïne op alle steun kan rekenen: "Oekraïne mag deze oorlog niet verliezen. Als Oekraïne deze oorlog verliest, is het voor Poetin en andere autocraten en dictators een vrijbrief om grenzen met geweld te wijzigen en landen binnen te vallen."

Rusland overschat

Ook De Hoop Scheffer dacht een half jaar geleden, toen de oorlog begon, dat Rusland als een soort wals over Oekraïne heen zou gaan. "Ik denk dat we de Russen overschat hebben. De Russen en Poetin hebben een aantal blunders begaan." En de Oekraïners tonen een enorme vechtersmentaliteit, zegt De Hoop Scheffer.

De solidariteit binnen de NAVO en de EU verbaasde de voormalig minister van Buitenlandse Zaken, in positieve zin. "De Europese Unie ontwikkelt zich het allerbeste in een grote crisis en dat is in dit geval ook gebeurd. Met ongekende sanctiepakketten en een ongekende politieke besluitvaardigheid."

De winter als grote test

Komende winter zal de solidariteit in Europa wel meer onder druk komen te staan, denkt De Hoop Scheffer. "De winter is de grote test. Door inflatie, koopkrachtverlies en energieschaarste." Hij is benieuwd of de politieke leiders, ook als het moeilijk wordt, hun kiezers kunnen overtuigen van het belang. "Wat daar gebeurt is zo verschrikkelijk en zo riskant voor de toekomst van Europa, we moeten Oekraïne blijven steunen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie