Buitenland
NOS

Aanklachten na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanklachten na vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland gaat dertien partijen vervolgen voor de dodelijke vulkaanuitbarsting op White Island vorig jaar. Drie individuen en tien organisaties zouden te veel risico's hebben genomen. Op het moment dat de vulkaan tot uitbarsting kwam, waren er 47 mensen op het eiland. 22 personen kwamen om door hitte, rondvliegend puin en dodelijke gassen. Enkelen van de gewonden zijn nog altijd niet volledig hersteld van zware brandwonden.

Er waren de afgelopen 8 jaar al kleine uitbarstingen, maar steeds zonder dat er - door externe omstandigheden - toeristen op dat eiland waren. Vanwege slechte weersomstandigheden kwamen die toeristen er toen niet. Dus dan moet je je afvragen; 'Hadden we dit kunnen weten? Hadden reisorganisaties voorzichtiger moeten zijn? Zijn we bij die eerste uitbarstingen door het oog van de naald gekropen?'", zei correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Verhoogde vulkanische activiteit

De slachtoffers, meldde een woordvoerder van de Arbeidsinspectie die de zaak afhandelt, "hadden mogen verwachten dat het veilig was om naar het eiland te gaan, omdat alle betrokkenen alles hadden gedaan om hun gezondheid en veiligheid te waarborgen. Maar was dat wel zo?"

Na de uitbarsting werd een onderzoek ingesteld omdat er van tevoren al verhoogde vulkanische activiteit was gemeld op het eiland. Desondanks werden er nog toeristen naar White Island gebracht om de krater te beklimmen.

Geheim

Wie er precies is aangeklaagd wordt geheim gehouden tot de verdachten zijn voorgeleid. Wel is al duidelijk dat twee overheidsinstanties zich moeten verdedigen: het geologische instituut GNS en crisisagentschap NEMA.

Ook twee reisbedrijven maakten bekend te zijn aangeklaagd: een helikoptermaatschappij en reisbureau. De organisaties kunnen een boete krijgen van bijna een miljoen euro, voor individuen kan dat oplopen tot 175.000 euro.

Op 9 december is de uitbarsting precies een jaar geleden. Er wordt dan op het eiland een herdenkingsceremonie gehouden. Vanwege de coronacrisis zal die bescheiden in omvang zijn.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie