Viroloog Marion Koopmans: 'Ik zou zo het vliegtuig naar China pakken'
- Nieuws
- Viroloog Marion Koopmans: 'Ik zou zo het vliegtuig naar China pakken'
"Het is een grote, ernstige uitbraak en moeilijk te beteugelen. De inzet is wel om dat te doen", zegt viroloog en adviseur van de WHO-raad Marion Koopmans in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Het noodcomité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft donderdagavond de situatie rondom de uitbraak van het coronavirus als een noodsituatie heeft bestempeld.
Viroloog Marion Koopmans: 'Ik zou zo het vliegtuig naar China pakken'
Het nieuws van de besmettingen wereldwijd blijft ook tijdens de uitzending binnendruppelen; in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn nieuwe ziektegevallen bekend geworden van dit virus waarbij al meer dan 200 doden zijn gevallen. Ondanks de snelle verspreiding en de noodsituatie is Koopmans niet onder de indruk. "Ik heb al SARS, zikavirus, vogelpest en ebola meegemaakt."
"Het is niet een hele ongewone uitbraak. De eerste fase verloopt altijd chaotisch en in feite zijn we er veel sneller bij dan bij SARS. Toen wisten we pas na een aantal maanden wat speelde", zegt viroloog Marion Koopmans. "Dit virus is besmettelijker dan we dachten, maar het gaat misschien wel lukken om het in te dammen."
Besmetting in Nederland kwestie van tijd
Anders dan de situatie rondom SARS, deelt China nu wel de gegevens van de uitbraak. Dat maakt het volgen van het virus inzichtelijker, maar daarmee verwacht ze ook dat er meer landen bij zullen komen waar het coronavirus zal opduiken. Dat het in Nederland opduikt is dan ook zeer waarschijnlijk.
"Wij zijn een reislustig volk, maar de verspreiding gaat vooral via directe vluchten en niet via de transitvluchten." Nederland heeft volgens de viroloog van het Erasmus MC genoeg ruimte om de mensen in quarantaine te plaatsen. "Daar zijn draaiboeken voor", aldus Koopmans.
'Noodtoestand Italië overdreven'
In Italië is vrijdagochtend de noodtoestand uitgeroepen. Een 'overdreven en te zware' maatregel, vindt Koopmans. Want, zo stelt ze, "het WHO ziet geen reden voor handelsbarrières of negatieve reisadviezen". "Ik zou zelf ook nu nog het vliegtuig naar China pakken." En de toenames van de besmettingen in het epicentrum Wuhan nemen af.
"Het is nu nog zo dat twee tot drie procent van de besmette mensen aan het virus dood gaat. Dat is hoger dan het percentage dat ooit overleed aan de Spaanse Griep, maar dat aantal zal snel worden bijgesteld omdat nu ook de mildere varianten erbij worden opgeteld", stelt de viroloog gerust.