Buitenland
NOS

Wie gaat er vanaf nu 'order, order' roepen in het Britse parlement?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie gaat er vanaf nu 'order, order' roepen in het Britse parlement?

Een spannende stemming vandaag in Londen: daar kiest het parlement de opvolger van de beroemde voorzitter John Bercow. Acht kandidaten zijn nog in de race om de nieuwe Speaker of the House te worden: vier vrouwen en vier mannen. Favoriet op dit moment is Lindsay Hoyle van Labour. In de laatste peiling kreeg hij 50 procent van de stemmen.

Hoyle ziet zichzelf als "tegengif" voor Bercow. Hij denkt dat hij met zijn humor ervoor kan zorgen dat de spanning niet te hoog oploopt.

"De nieuwe voorzitter moet in ieder geval stevig in zijn of haar schoenen staan", zei correspondent Suse van Kleef in Met Het Oog op Morgen. "Je moet een onafhankelijke denker zijn en vooral het Lagerhuis in toom weten te houden."

Suse van Kleef over wat de nieuwe Speaker in zich moet hebben

Het leiden van de debatten maar ook het corrigeren van parlementariërs kan nog een pittige klus worden voor de nieuwe voorzitter omdat veel mensen vinden dat het Lagerhuis toe is aan een gedragsverandering, legt Van Kleef uit.

"Het Lagerhuis is enorm gepolariseerd en dat merk je in het taalgebruik en de omgangsvormen. Veel parlementariërs vinden dat ze niet meer het goede voorbeeld geven. Aan de nieuwe speaker dus de taak het wat beschaafder en gematigder te maken."

Ook is er volgens Van Kleef wel behoefte aan een bescheidener type dan John Bercow. Die was altijd erg aanwezig, veel aan het woord en botste soms hard met parlementariërs. "Nu willen ze wel iemand die iets minder op de voorgrond staat. Bercow was natuurlijk heel uitgesproken en had een eigen stijl. Maar of hij zijn ambt goed vervulde, daar zijn de meningen over verdeeld", zegt Van Kleef.

Partijdig of niet?

Het voorzitten van het Lagerhuis heeft ook een politieke lading. Veel brexiteers vonden dat Bercow partijdig was en dat hij de brexit wilde tegenhouden. "Veel parlementariërs willen nu dus liefst een remainer."

Bercow was in binnen- en buitenland bekend geworden door zijn uitbundige optreden tijdens debatten. Van Kleef omschrijft hem inmiddels als een "wereldberoemde politieke popster." Iets wat volgens haar met een nieuwe speaker wel even wennen zal zijn.

In april kwam Bercow naar Nederland en was hij bij zijn aankomst op Schiphol al direct een attractie. 's Avonds zat hij bij Jinek aan tafel en vertelde hij of hij wel eens stemoefeningen doet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rustige start, maar dan...

De eerste twee werkdagen van de nieuwe speaker, vandaag en morgen, zullen nog wel rustig zijn, verwacht Van Kleef. Maar woensdag wordt het parlement ontbonden voor de parlementsverkiezingen op 12 december. Boris Johnson heeft gezegd dat als de conservatieven dan met een ruime meerderheid winnen, hij nog voor de kerst een brexit er doorheen wil krijgen.

"Maar het brexit-dossier is het natuurlijk wel zo: welke beslissing je ook maakt als voorzitter, je krijgt toch altijd de beschuldiging van partijdigheid, want zo gepolariseerd is het op dit moment."

Rond 15.30 uur vanmiddag wordt de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie