Buitenland
VPRO

Schotse Hooglanden worden 'mansplaining'-vrije zone

foto: Andy Buchanan / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schotse Hooglanden worden 'mansplaining'-vrije zone

In de Schotse bergen zijn mannen die 'mansplainen' niet langer welkom. Nieuwe richtlijnen moeten ervoor zorgen dat vrouwen zich veiliger voelen tijdens het wandelen, vertelt correspondent Anne Saenen in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

'Horror stories'

Er werd pas ingegrepen toen een man aan de bel trok. "Wetenschapper Richard Tiplady van de Universiteit van Glasgow, die in zijn vrije tijd bergbeklimt, ontdekte tijdens een gesprek met een collega dat vrouwen die alleen in de bergen wandelen vaak onbedoeld neerbuigend worden toegesproken of behandeld door mannen", vertelt Saenen. Dat fenomeen staat bekend als ‘mansplaining’.

Tiplady deelde zijn ervaringen in een Facebook-groep voor vrouwelijke bergbeklimmers en realiseerde zich dat het probleem veel wijdverbreider was dan hij dacht. "Om de Schotse bergen inclusiever te maken, stelde hij daarom – op basis van de 'horror stories' die met hem gedeeld waren – richtlijnen op voor mannelijke bergklimmers."

Quote

Als je een solo-reizigster tegenkomt, groet haar dan niet met: ‘Hello, darling’ of ‘sweetheart’. Dat was misschien acceptabel in de jaren ’70, maar nu echt niet meer

Anne Saenen

Zó jaren '70

De richtlijnen nemen verschillende vormen aan. "Als mannelijke tourgids of bergbeklimmer moet je bijvoorbeeld niet zomaar een kaart uit de handen van een vrouw trekken. Vrouwen kunnen ook zelf kaartlezen. En als je een solo-reizigster tegenkomt, groet haar dan niet met: 'Hello, darling' of 'sweetheart'. Dat was misschien acceptabel in de jaren ’70, maar nu echt niet meer", aldus de correspondent.

Geen exclusief Brits fenomeen

Saenen wijst erop dat 'mansplaining' in meerdere landen voorkomt. "Het woord is ontstaan in Amerika – mansplainen is dus geen exclusief Brits fenomeen." Maar in het Verenigd Koninkrijk is er de laatste tijd wel extra aandacht voor. Onlangs ging daar nog een filmpje viraal waarin schaamteloos werd ge-mansplained. "In het filmpje stond een golfster haar slag te oefenen toen een willekeurige voorbijganger haar ongevraagd advies gaf over hoe ze de bal moest slaan. Ze probeert hem beleefd af te wimpelen, maar de man blijft hardnekkig zijn tips geven."

Deze incidenten benadrukken de noodzaak van bewustwording en verandering in de manier waarop sommige mannen communiceren met vrouwen, zowel in de bergen als daarbuiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie