Buitenland
NOSNTR

Wat betekent de aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach voor de inwoners?

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach voor de inwoners?

Azerbeidzjan voert aanvallen uit in de etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach. Armeense media melden dat het Azerbeidzjaanse leger het gebied bombardeert. Dit blijkt ook uit beelden en getuigenverklaringen uit de regio. In Nieuws en Co praat correspondent Iris de Graaf ons bij over de situatie.

Video niet beschikbaar

Aanval

Volgens de Armeense autoriteiten in de enclave proberen Azerbeidjaanse troepen het gebied binnen te komen. De mensenrechten-ombudsman in de regio zegt dat er door de luchtaanvallen twee burgerslachtoffers zijn gevallen. Er zouden 23 burgers gewond zijn geraakt.

De aanval is ingezet nadat vier Azerbeidzjaanse militairen en twee burgers om het leven kwamen in de regio door landmijnen, aldus het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan. De slachtoffers zijn volgens de Azerbeidzjaanse autoriteiten te wijten aan Armenië. Het doel van Azerbeidzjan is naar eigen zeggen om de Armeense troepen uit het gebied te verdrijven.

Schuilkelders

De Graaf is net terug uit de regio en vertelt in de uitzending dat dit is waar de Armeniërs zo bang voor waren. "Azerbeidzjan beschuldigt Armenië er al tijden van dat het land Azerbeidjaanse militairen beschiet. Azerbeidzjan blokkeert om die reden al negen maanden de enige toegangsweg van Armenië naar Nagorno-Karabach."

"Armenië ontkent dat het eerder Azerbeidzjaanse militairen onder vuur heeft genomen en zegt: Azerbeidzjan wil een nieuwe oorlog beginnen om ons te onderwerpen." En dat lijkt nu dus het geval te zijn. "Van contacten krijg ik veel berichten en filmpjes waaruit blijkt dat de stad wordt gebombardeerd. Mensen schuilen op dit moment in de schuilkelders omdat er bommen vallen op de hoofdstad Stepanakert."

Negen maanden afgesloten

Al negen maanden is de regio, waar zo'n 120.000 Armeniërs leven, afgesloten van de buitenwereld, met een humanitaire crisis tot gevolg. De enige toegangsweg naar de regio wordt sinds december vorig jaar door Azerbeidzjan geblokkeerd. Mondjesmaat komen er hulpgoederen het gebied binnen, waardoor er een groot tekort is aan voedsel en medicijnen.

Het conflict tussen de buurlanden in de Kaukasus woekert al decennia. In de jaren 90 wist de etnisch-Armeense regio Nagorno-Karabach zich in een bloedige burgeroorlog af te scheiden van Azerbeidzjan.

Wat houdt de aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach in?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie