Buitenland
KRO-NCRV

Tijdstip bekendmaking dood Navalny 'absoluut geen toeval'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijdstip bekendmaking dood Navalny 'absoluut geen toeval'

Volgens de Amerikaanse Ruslanddeskundige Fiona Hill is het tijdstip van de bekendmaking van de dood van de oppositieleider Aleksej Navalny allesbehalve toevallig. Journalist Margriet Brandsma las de analyse van de Amerikaanse en concludeert hetzelfde. "Het is niet alleen heel cynisch wat daar gebeurd is. Zelfs het tijdstip heeft een belangrijke rol gespeeld", zegt ze in het Mediaforum van Spraakmakers.

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny overleed vorige week en vrijdag rond het middaguur werd dit nieuws door de leiding van het strafkamp waar hij gevangenzat, bekendgemaakt. Precies op dat moment kwam de internationale gemeenschap samen in München voor een veiligheidsconferentie. "Poetin wilde heel nadrukkelijk duidelijk maken: jullie kunnen bepraten wat je wil, ik doe wat ik wil", zegt Brandsma.

Volgens de analyse van Rusland-expert Hill was het ook een manier van Poetin om af te dwingen dat het toch weer vooral over Poetin zou gaan.

Poetin beledigd

De Russische president was vanwege de oorlog in Oekraïne, en de boycot die daarop volgde, niet welkom in München. In Poetins optiek denkt Brandsma dat hij daar zelfs beledigd over is. "Je zou kunnen denken dat Poetin zich weinig aantrekt van deze conferentie", zegt Brandsma. Maar in 2007 was de Russische president wél aanwezig.

Brandsma deed in 2007 verslag van de conferentie en herinnert zich de toespraak van de Russische president nog levendig. "Poetin hield toen een historische toespraak met veel kritiek op Amerika en waarin hij de NAVO hekelde. Die toespraak werd toen uitgelegd als Poetin die een nieuwe Koude Oorlog aankondigde. En dat is eigenlijk allemaal uitgekomen."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie