Buitenland
KRO-NCRV

Uitzonderlijk stil in New York: 'Op een rare manier unheimisch'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzonderlijk stil in New York: 'Op een rare manier unheimisch'

Schrijver Arnon Grunberg woont in New York en vertrok na een verblijf in Nederland weer terug naar zijn thuisstad – het epicentrum van de coronacrisis in de Verenigde Staten. "Ik had de stilte in Amsterdam meegemaakt, maar in New York is het toch merkwaardiger. Op een rare manier unheimisch."

Grunberg woont vlakbij Grand Central Station in Manhattan. "Normaal hoor ik veel verkeer, maar er zijn bijna geen auto's op straat." Hij belt met Spraakmakers als het in New York avond is, met zijn raam open. "Je hoort alleen de vuilniswagen, die gaat door."

Ruiten gebarricadeerd

Central park is nog redelijk levendig, maar op Madison Avenue, de straat met luxe winkels, zijn de meeste winkeletalages leeg. "Van één winkel waren de ruiten gebarricadeerd met hout."

Het voelt voor Grunberg raar dat men niet alleen bezig is met het virus, maar ook rekening houdt met plunderingen. "Het gaf een revolutionair gevoel, maar niet in de goede zin."

Drang om te schrijven

"Ik heb mijn vertrek een paar keer uitgesteld. Ook omdat mensen in Amsterdam om wie ik geef zich zorgen maakten." Toch keerde hij terug naar "het hart van de storm". New Yorkers vragen hem wat hem bezielde terug te komen, juist nu velen de stad verlaten. "Ik wilde naar huis. Ik merkte dat ik onrustig werd en ik wilde het met eigen ogen zien."

Ooit vertrok Grunberg naar de stad voor de liefde. Hij ging van de stad houden en vond het raar op dit moment weg te blijven. "Dat gaf een onprettig gevoel. Ik merkte dat ik de drang had om erover te schrijven." Eerder zat hij in Baghdad en Afghanistan tijdens een oorlog – nu niet naar huis gaan omdat het te gevaarlijk "is niet kloppend met mijn schrijvershart".

Angst is besmettelijk

"Eerlijk, angst is besmettelijk. Als mensen in je omgeving bang zijn, slaat dat over". Tegelijk is het een fascinerende tijd, "een groot sociaalpsychologisch experiment." In New York mogen mensen naar buiten en worden regels niet heel strikt gehandhaafd. "Maar iedereen lijkt zich aan de regels te houden, dat is opmerkelijk." Zo wordt geadviseerd om met mondkapje naar buiten te gaan, iets dat de meesten doen.

De veerkracht van New York kent Grunberg nog van na 9/11. "Soms onderschatten mensen dat, zeker als je net alles meemaakt en denkt wanneer houdt het op." Niet alleen in New York, overal bestaat een enorme veerkracht. "Mensen zijn in staat zich aan te passen, op te krabbelen en te kijken wat mogelijk is binnen omstandigheden die in korte tijd drastisch zijn veranderd."

Arnon Grunberg over toestand in New York

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie