Buitenland
NOS

'Beelden geweld tegen Tyre Nichols bevatten genoeg bewijs voor veroordeling agenten'

foto: ANP/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beelden geweld tegen Tyre Nichols bevatten genoeg bewijs voor veroordeling agenten'

De Amerikaanse politie heeft beelden vrijgegeven van het fatale geweld op Tyre Nichols. De zwarte man van 29 werd na roekeloos rijgedrag hardhandig uit zijn auto gehaald en vervolgens zodanig mishandeld dat hij enkele dagen later overleed in het ziekenhuis.

Vrijgegeven beelden dodelijke mishandeling zwarte man door agenten veroorzaken schok in de Verenigde Staten. "Te heftig om naar te kijken"

Op de beelden is te zien hoe de man weerloos en zonder zich te verzetten wordt geschopt, geslagen en getaserd door vijf zwarte agenten. Een paar dagen later overleed Nichols in het ziekenhuis. Verschillende Amerikaanse steden maakten zich op voor grote protesten, maar die bleven uit.

"Een verschil met andere geweldsdelicten door Amerikaanse politie is dat de agenten direct zijn ontslagen en aangeklaagd", zegt Amerikanist Markha Valenta in het NOS Radio 1 journaal. Daarbij is er volgens Valenta voldoende bewijsmateriaal om ook daadwerkelijk tot een veroordeling te komen.

Of het uitblijven van grootschalige protesten komt doordat de agenten zelf ook zwart waren valt nog niet met duidelijkheid te zeggen. De beelden zijn nog maar kort vrijgegeven. Daarbij benadrukt ze ook dat politiegeweld ook voorkomt onder de verantwoordelijkheid van zwarte politiechefs. "Degenen die voor de radicale afschaffing van het Amerikaanse politiesysteem zijn, zullen zich in hun argumenten gesterkt voelen", aldus Valenta.

Ster advertentie
Ster advertentie