Buitenland

Wordt Kirkuk de volgende brandhaard in Irak?

foto: Hans Jaap Melissenfoto: Hans Jaap Melissen
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt Kirkuk de volgende brandhaard in Irak?

[KRO-NCRV] Nu de strijd tegen IS in Irak binnen afzienbare tijd voorbij lijkt te zijn, rijst de vraag of er dan eindelijk rust komt in het door geweld geteisterde Irak. Verslaggever Hans Jaap Melissen bezocht voor NPO Radio 1-programma De Ochtend de Iraakse stad Kirkuk, waar rust nog ver weg lijkt te zijn.

De voortekenen in de noordelijke stad Kirkuk beloven niet veel goeds. De olierijke stad ligt op de grens van het autonome Koerdische gebied de door Baghdad bestuurde rest van Irak.

In de stad wonen veel Koerden, maar ook Irakezen en Turkmenen. En elk van deze etnische groepen heeft zijn wensen over een toekomstig bestuur. In de Iraakse grondwet staat dat er een referendum moet komen over de toekomst van de stad. Maar daar wordt niet veel haast mee gemaakt, de strijd tegen IS gaat voor.

Koerdische vlaggen

Maar de Koerden beginnen hun geduld te verliezen. De afgelopen weken verschenen boven steeds meer overheidsgebouwen ineens Koerdische vlaggen. Naast de Iraakse vlag, dat wel. Baghdad is er woedend over, en ook de Turkse president Erdogan stak zijn boosheid niet onder stoelen of banken. Hij dreigde zelfs met ingrijpen als de Koerden de stad zouden overnemen. De Turkmenen in de stad zullen volgens hem nooit onder een Koerdisch bestuur leven.

Olie of land?

Kirkuk is een rijke stad, met de grootste en oudste oliebronnen van heel Irak. Toch is dat volgens de Koerden niet de reden om de stad onder Koerdisch bestuur willen brengen. “Het is het land van onze ouders en grootouders. Het gaat om het land, niet om de olie”, zegt een docent aan de plaatselijke opleiding voor de olie-industrie.

Mocht de afscheiding van Irak niet op vreedzame wijze lukken, dan ziet de docent een gewapende strijd met vertrouwen tegemoet. “De Koerdische pershmerga’s zijn zo dapper, dat we die zeker zullen winnen.” Het ziet er dus naar uit dat de wapens in Irak ook na de strijd tegen IS nog niet zullen zwijgen.

Bekijk hier de reportage:

Ster advertentie
Ster advertentie