Buitenland
AVROTROS

We moeten in Afrika uit eigenbelang vaccineren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We moeten in Afrika uit eigenbelang vaccineren

"We moeten uit egoïstische overwegingen vaccineren tegen corona in Afrika", zegt Professor Tobias Rinke de Wit in Dr. Kelder en Co. "Zolang Afrika onveilig blijft, zijn wij onveilig in Europa." De onderzoeker ziet in het continent steeds meer mutatiehaarden van het virus ontstaan die ons kunnen raken. Alleen door ook Afrika te dekken met vaccins, kunnen we voorkomen dat het virus terugspringt naar Europa.

Rinke de Wit: "In Afrika is nog steeds de grootste Aids epidemie gaande ter wereld. Er zijn veel mensen met HIV die mogelijkerwijze ook COVID-mutanten gaan opleveren." Uit onderzoek blijkt namelijk dat mutanten ontstaan in mensen die langdurig met COVID geïnfecteerd zijn doordat hun immuunsysteem is onderdrukt. Afrika kan zo een grote bron worden.

"De Zuid-Afrikaanse mutant is een mutant waar de huidige vaccins het moeilijk mee hebben." Door vaccins naar Afrika te sturen, kunnen we onszelf beschermen. "Al zouden we moreel hier niet eens achterstaan. Zouden we wel uit praktische redenen, en misschien wel egocentrische redenen hierachter moeten staan", zegt Rinke de Wit.

Tweede golf in Afrikaanse landen

Afrika zelf lijkt op dit moment weinig last te hebben van de corona pandemie. Maar dat is volgens de onderzoeker schijn. "Er is op dit moment in 44 van de 65 Afrikaanse landen een tweede golf bezig." Over het algemeen worden Afrikanen minder ziek van het virus. Hun jonge leeftijd en genetica spelen hierin een belangrijke rol.

Maar Rinke de Wit ontdekte ook een cruciale rol voor parasieten. "De wormpjes in je poep duwen je immuunsysteem een bepaalde kant uit. In Afrika duwt het immuunsysteem je naar rechts. En COVID wil je naar links duwen. Maar daar is het immuunsysteem niet mee bezig."

Nog lang niet uit gevarenzone

Afrika lijkt dus klinisch gezien COVID op dit moment onder controle te hebben. Maar daarmee is het continent nog lang niet uit de gevarenzone. Rinke de Wit: "Mensen hebben er weliswaar weinig last van. Maar dat betekent niet dat het virus er niet meer is." De economische en maatschappelijke gevolgen van de pandemie zijn namelijk enorm. "Het continent is een jaartje of tien achteruit gegaan in de ontwikkelingsstatus hierdoor."

Covid in afrika

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie