Buitenland

Amerikanen na 20 jaar vertrokken uit Afghanistan

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikanen na 20 jaar vertrokken uit Afghanistan

De laatste Amerikaanse militairen zijn vertrokken van het vliegveld in Kabul. In een persverklaring zegt president Biden dat in de vroege dinsdagochtend, Afghaanse tijd, het laatste vliegtuig is opgestegen. Daarmee komt een einde aan 20 jaar militaire aanwezigheid van de Amerikanen in Afghanistan.

''Een historisch moment. Hiermee komt een einde aan de langstdurende oorlog van de Amerikanen'', zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

President Biden zegt dat het vertrek, één dag voor het verlopen van de officiële deadline, volgde op een "unaniem besluit" van zijn hoogste legerleiders. "Het was volgens hen de beste manier om de levens van onze troepen te beschermen en tegelijk het perspectief zo rooskleurig mogelijk te houden voor burgers die Afghanistan nog willen verlaten in de komende weken en maanden."

Vreugdeschoten

Eerder gisteravond meldden de Taliban al dat de militairen waren vertrokken. Een correspondent van The New York Times in Afghanistan zei dat er geen vliegtuigen meer te horen waren, maar wel vreugdeschoten van de Taliban. Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid schrijft op Twitter dat Afghanistan met het vertrek van de Amerikanen "zijn volledige onafhankelijkheid" heeft teruggekregen.

De hooggeplaatste Taliban-leider Anas Haqqani vierde eveneens op Twitter het einde van de Amerikaanse aanwezigheid. Hij schreef dat hij na twintig jaar van "jihad, opofferingen en ontberingen" trots was "dit historische moment" mee te maken. Daarbij plaatste hij een filmpje waarin te zien was dat Taliban-strijders in de lucht schoten.

Vast in Afghanistan

Nog altijd zijn er honderden Afghanen die naar Nederland willen en mogen komen. Eén van hen is de 28-jarige Wali. Het NOS Radio 1 Journaal sprak hem via Whatsapp:

Ster advertentie
Ster advertentie