Buitenland
KRO-NCRV

Asielcrisis? In Duitsland geen Ter Apel-praktijken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielcrisis? In Duitsland geen Ter Apel-praktijken

De asielstelsels in verschillende Europese lidstaten dreigen te bezwijken en volgens COA, politie en justitie dreigt Nederland af te stevenen op een asielcrisis die nog ingrijpender zal zijn dan afgelopen zomer. In Duitsland is er géén crisis, zeggen Margriet Brandsma en Tineke Strik bij Spraakmakers. Wat doen onze buren anders?

Wir schaffen das

Toen in 2015 veel vluchtelingen uit het Midden-Oosten deze kant op kwamen, ging het óók in Duitsland niet goed met de opvang. Toenmalig Bondskanselier Merkel sprak de bekende woorden "Wir schaffen das" en in die tijd heeft Duitsland geleerd snel actie te ondernemen, zegt Brandsma.

Vorig jaar waren er volgens de oud-correspondent ongeveer 250.000 asielaanvragen van vluchtelingen uit het Midden-Oosten plus één miljoen Oekraïners. Toch blijven toestanden als in Ter Apel uit, zegt ze.

Debat minder grimmig

Ook volgens Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) kunnen we een voorbeeld nemen aan Duitsland, dat de opvang wél onder controle heeft.

Dat komt volgens haar mede omdat het debat daar minder grimmig en gepolariseerd is. "Daar is de stilzwijgende afspraak tussen partijen dat migratie geen onderwerp wordt om stemmen mee te willen winnen omdat dit altijd ten koste gaat van de mensenrechten en het humane migratiebeleid."

De rechts-populistische partij AfD gooit wel roet in het eten wat dat principe betreft, maar alsnog is het debat veel meer probleemoplossend, vindt Strik. Bijvoorbeeld als het gaat over arbeidsmigratie. Er zijn daar ook grote tekorten op de arbeidsmarkt en het is geen taboe om daar in samenhang met het migratiebeleid te kijken naar de beste oplossing.

Vliegveld Tempelhof

In 2015 werd in korte tijd voor één miljoen vluchtelingen uit het Midden-Oosten opvang gevonden en ook nu werden deze plekken in korte tijd weer opgetuigd, vertelt Brandsma. "Iedereen die ooit in Berlijn is geweest kent Tempelhoven wel. Dat is het enorme vliegtuigcomplex dat grotendeels leegstaat." Volgens de oud-correspondent zijn dit soort locaties nu ook weer tijdelijk in gebruik voor de opvang van de vluchtelingen nu.

Ervaring met opvang

Duitsland heeft volgens Brandsma ook veel ervaring met de opvang van vluchtelingen. Dat heeft natuurlijk met het oorlogsverleden te maken, vertelt ze. "Na de Tweede Wereldoorlog met de Sudeten-Duitsers en tijdens de tweedeling tussen Oost en West waarbij het Westen vluchtelingen uit de voormalige DDR opvingen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie