Binnenland
BNNVARA

Burgemeester Westerwolde: 'Zet nou in op die versnelde afdoening'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Westerwolde: 'Zet nou in op die versnelde afdoening'

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, maakt zich grote zorgen om de toegenomen spanningen in zijn gemeente. De afgelopen week heeft een burgerwacht in Ter Apel een klopjacht gemaakt op een asielzoeker, die was betrapt bij het stelen van een portemonnee uit een auto. "Dit vind ik absoluut niet kunnen", zegt de burgemeester in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Volgens Velema zou er een melding over de dief zijn gedaan in een WhatsApp-groepsapp waarin de burgers van de burgerwacht actief zijn. "Daar is men massaal op afgekomen", aldus Velema. Er zouden rond de vijftig personen mee hebben gedaan aan de klopjacht. De dief is de groep burgers ontkomen door een maisveld in te gaan.

Begrip voor de omwonenden van het aanmeldcentrum in Ter Apel heeft burgemeester Velema wél. "Zij hebben al heel erg lang te maken met overlast", zegt hij. Volgens hem zijn vooral asielzoekers die geen uitzicht hebben op een verblijfsvergunning verantwoordelijk voor de overlast. Zij zouden bij gelegenheid inbreken of stelen en de politie zou daar niet vaak genoeg op tijd bij zijn. Velema: "Men heeft zich georganiseerd in een burgerwacht. Daar hebben wij op zich goed contact mee maar daar zitten natuurlijk ook nadrukkelijk grenzen aan."

Misbruik van het asielsysteem

Velema heeft eerder dit jaar aan de bel getrokken bij staatscommissaris Eric van de Burg. Dit deed hij in de vorm van een voorstel: hij wilde graag een versnelling in de afdoening van kansarme asielzoekers in de asielprocedure. "Zij misbruiken het asielsysteem om hier te verblijven", vindt Velema.

Hij erkent dat óók een asielzoeker uit een land dat als Veilig Land is bestempeld, een geldige reden voor een asielverzoek kan hebben. "Die moet natuurlijk op een goede manier zijn asielaanvraag kunnen doen", zegt de burgemeester. Zo kwam de procesbeschikbaarheidslocatie (PBL) tot stand. Het idee daarachter is, is dat veiligelanders die voor overlast zorgen, maar kort in Ter Apel hoeven te verblijven.

Toch lijkt het nog niet helemaal te werken. "Men krijgt het nog niet goed aan de praat. Er blijven zo'n twintig tot dertig personen in de PBL. Dat betekent dat er nog meer dan 150 op de reguliere opvang zitten. Die gaan gewoon hun eigen gang", zegt Velema.

Oproep Eric van de Burg

Vandaag deed Staatssecretaris Eric van de Burg opnieuw een oproep aan gemeenten om extra opvangplekken te regelen voor asielzoekers. Burgemeester Velema zet de prioriteit elders. "Zet nou in op die versnelde afdoening zodat alle gemeenten in Nederland het gevoel hebben dat ze klaar moeten staan voor de échte asielzoeker", zegt hij. "En niet voor degene die eigenlijk in de asielsopvang niets te zoeken heeft."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie