Buitenland
NOS

'China voert omstreden Hongkong-wet door'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'China voert omstreden Hongkong-wet door'

De Chinese overheid heeft de omstreden veiligheidswet voor Hongkong doorgevoerd. Lokale media melden op basis van bronnen dat het Staand Comité van het Volkscongres de wet, die volgens Peking de 'nationale veiligheid' moet waarborgen, unaniem heeft aangenomen.

"Het bizarre is dat niemand de volledige tekst al heeft gezien. De veiligheidswet is omgeven door een zweem van geheimzinnigheid, al zouden details later vandaag gepubliceerd moeten worden", aldus correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "In de eerste versies werd gebruik gemaakt van hele brede en vage termen en ik verwacht niet dat dat veel specifieker gaat worden in de definitieve wetsteksten. Juist omdat deze wet afschrikwekkend moet zijn en zo breed mogelijk moet worden toegepast."

Liever luisteren?

Langdurige onrust

De veiligheidswet moet een einde maken aan de langdurige onrust in Hongkong. Sinds maart vorig jaar wordt er massaal gedemonstreerd in de stad tegen de groeiende invloed van China. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verboden. De veiligheidswet gaat naar verwachting morgen op 1 juli in, op de dag dat Hongkong 23 jaar geleden door de Britten werd overgedragen aan China. Toch verwacht den Daas geen grote protesten morgen: "Er is geen toestemming verleend voor protesten en de Hongkongers weten niet zeker hoe de wet geïntepreteerd gaat worden. Ben je al strafbaar als je je uitspreekt tegen de wet?"

Levenslange straffen

Het wordt mogelijk om mensen die in de stad zijn opgepakt over te leveren aan het Chinese rechtssysteem. Hoe ver dat gaat is nog onduidelijk. Er wordt gevreesd dat er levenslange straffen opgelegd kunnen worden.

Ook kan China met deze wet voor het eerst officieel een kantoor in Hongkong opzetten van de nationale veiligheidsdiensten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie