Buitenland
NOS

Veel aanvragen bij Srebrenica afgewezen. Twijfel of de aanvrager wel echt een nabestaande is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel aanvragen bij Srebrenica afgewezen. Twijfel of de aanvrager wel echt een nabestaande is

Een jaar geleden werd in de Bosnische hoofdstad Sarajewo een meldpunt geopend voor nabestaanden van de massamoord in Srebrenica. Het meldpunt is bestemd voor nabestaanden van slachtoffers die op de Nederlandse basis verbleven voor ze in handen vielen van de Bosnische Serviërs.

Video niet beschikbaar

De massamoord in Srebrenica

27 jaar geleden werd de moslim-enclave ingenomen door de Bosnische Serviërs en in de dagen daarna werden duizenden mannen en jongens vermoord. Nederlandse Dutchbatters in het gebied waren zo licht bewapend dat ze de deportaties en genocide niet konden voorkomen.

Het meldpunt is bestemd voor nabestaanden van slachtoffers die op de Nederlandse basis verbleven voor ze in handen vielen van de Bosnische Serviërs. Dat waren 300 tot 500 mannen. Mensen die buiten de compound waren, komen niet in aanmerking voor de regeling.

Duizenden verzoeken

Voorzitter van het meldpunt is Sylvia Wortmann. Zij zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat er tot nu toe meer dan vierduizend verzoeken om een schadevergoeding zijn ingediend.

Duizend verzoeken, die betrekking hebben op zo’n 200 mannen, zijn nu bekeken. Veel aanvragen zijn afgewezen, zegt Wortmann, onder meer omdat getwijfeld werd of de aanvrager wel echt een nabestaande is.

De regeling die tot stand kwam na een uitspraak van de Hoge Raad, stuit in Bosnië op kritiek, zegt correspondent Mitra Nazar. “Mensen weten dat de regeling bestaat, maar ze praten er niet graag over; geld krijgen voor zoiets verschrikkelijks.” Bovendien willen nabestaanden geen onderscheid maken tussen mensen die op de Nederlandse basis verbleven en mensen daarbuiten.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie