Buitenland
WNL

Nederland levert dronecatcher voor het EK in Duitsland: 'Werkt aardig tegen laagste vorm van dreiging'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland levert dronecatcher voor het EK in Duitsland: 'Werkt aardig tegen laagste vorm van dreiging'

De Nederlandse politie gaat een dronecatcher leveren voor het EK Voetbal in Duitsland. Dat bevestigt de politie aan Het Misdaadbureau.

De dronecatcher moet ongewenste drones, die mogelijk gebruikt kunnen worden voor een terroristische aanslag, zo snel mogelijk uit de lucht halen. "Vanuit de dronecatcher kun je een net afschieten waarmee je de ongewenste drone vangt en wegsleept naar een veilige plek", vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Ze vervolgt: "De dronecatcher is alleen interessant als de langzame drone langzaam vliegt of stil hangt."

Granaat

Drone-expert Mark Voskuijl zegt dat de dronecatcher "vrij aardig werkt tegen de laagste vorm van dreiging. "Hij kan commerciële drones waar je een granaat onder hangt vangen."

Het EK wordt in tien Duitse steden gespeeld. "Dat is het complexe aan dit verhaal. Je hebt al die stadions. Vanuit welke richting kan een drone komen? Je moet heel goed nadenken waar je het materieel plaatst", aldus Voskuijl.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie